Prorussiske opprørere i Øst-Ukraina sier de har klart å åpne en forsyningslinje mellom de to byene Luhansk og Donetsk, som er omringet av ukrainske styrker.

– Vårt neste mål nå er å bryte regjeringsstyrkenes blokade av byen Luhansk, sier separatistlederen Andrej Sakhartsjenko til det russiske nyhetsbyrået Interfax lørdag.

Samtidig opplyser øyenvitner i Donetsk at det lørdag morgen og formiddag var harde kamper flere steder i byen.

Vanskelig for sivilbefolkningen

Ukrainske myndigheter opplyser at militæroperasjonen i Øst-Ukraina kommer til å pågå en god stund framover.

– Det vil ta flere dager å ta tilbake områder som nå holdes av separatistene, heter det i en uttalelse fra Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd.

Situasjonen for sivilbefolkningen i Donetsk og Luhansk blir stadig vanskeligere, ifølge lokale myndigheter. I Luhansk har over 200.000 innbyggere vært uten strøm- og vannforsyninger i over to uker, mens 40.000 mennesker er strømløse i Donetsk.

Venter på inspeksjon

Fredag kom det melding om at ukrainske og russiske myndigheter var blitt enige om betingelsene for å slippe en russisk nødhjelpskolonne med over 2.000 tonn mat og utstyr inn til Luhansk.

Men kolonnen sto lørdag morgen fortsatt parkert på russiske side av grensen. Kontoret til Ukrainas president Petro Porosjenko opplyser at ukrainske grensevakter skal inspisere nødhjelpslasten før den får slippe inn over grensen og at inspeksjonen skal begynne lørdag.

Ukrainske myndigheter frykter at det kan være gjemt våpen og annet militært utstyrt blant nødhjelpsforsyningene.

Les også:
Ukraina og Russland enige om nødhjelpskolonne
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.