– Vi må starte umiddelbart med vesentlige samtaler om spørsmål som dreier seg om den politiske organiseringen av samfunnet og det sørøstlige Ukrainas status som stat, med mål om å beskytte de rettmessige interessene til folket som bor der, sier Putin ifølge russiske nyhetsbyråer.

Uttalelsene kom under et fjernsynsprogram som ble kringkastet øst i Russland.

Vestens støtte til den ukrainske regjeringens militæroperasjoner er i strid med Europas demokratiske verdier, sa Putin også, ifølge nyhetsbyrået Itar Tass.

– Russland kan uansett ikke stå å se på at folk nærmest blir skutt på kloss hold, sa Putin ifølge nyhetsbyrået.

– Avhengig av Kiev

På spørsmål fra et annet russisk nyhetsbyrå, RIA Novosti, om det er mulig å forutse når krisen vil ende, svarer Putin følgende:

– Nei. Det avhenger i stor grad avhengig av det nåværende ukrainske lederskapets politiske vilje, sa den russiske presidenten.

EU og USA anklager Moskva for å støtte prorussiske separatister som fører krig mot ukrainske regjeringsstyrker øst i Russlands naboland. Russland har avvist anklagene.

Putin annekterte i mars Krim-halvøya fra Ukraina, til kraftig fordømmelse fra det internasjonale samfunnet. EU og USA nølte lenge med å innføre strenge økonomiske straffetiltak mot Russland, men i sommer ble sanksjonene kraftig skjerpet.

Tvang

På EU-toppmøtet i Brussel i helgen ba EUs stats- og regjeringssjefer EU-kommisjonen om å komme opp med forslag til nye sanksjoner mot Russland på grunn av landets innblanding i Ukraina-krisen.

President Vladimir Putin sa fredag at Ukrainas regjering må tvinges til å forhandle med de prorussiske opprørerne. Han sammenlignet regjeringsstyrkenes operasjoner i regionene Donetsk og Luhansk med nazistenes beleiring av Leningrad under andre verdenskrig. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.