Pønkeraktivistene i russiske Pussy Riot spiste i kveld middag med menneskerettighetsforkjempere i Den norske Helsingforskomitéen, stortingspolitikere og Browder i Oslo.

- Dette er to småjenter som har mot til å stå opp mot Kreml og den mektige Vladimir Putin. Dette er de nye russiske dissidentene, sier Browder.

Bill Browder er kanskje Vladimir Putins mest effektive fiende. Han var den største utenlandske investoren i Russland da han i 2006 ble kastet ut av landet, beskyldt for skatteunndragelser. Etter at advokaten hans, russeren Sergej Magnitskij, ble drept i 2009, har Browder kjempet utrettelig mot Kreml og president Putin, nærmest på fulltid.

Han sier dødstruslene mot ham selv blekner sammenlignet med Pussy Riot-jentenes kamp mot Kreml. Ikke minst siden jentene bor og lever i Russland.

 

14. desember 2012 ble fire års intens lobbyvirksomhet kronet med den foreløpig største seieren, da USAs president Barack Obama signerte den såkalte Magnitskij-loven. Loven førte umiddelbart til at 18 navngitte russiske tjenestemenn som var involvert i korrupsjon ble svartelistet i USA. De 18 var involvert i korrupsjonen som førte til at Magnitskij ble slått ihjel i politiets varetekt.

Kriminelt medskyldige

– Alle som driver business i Russland er medskyldige i kriminell virksomhet. Om ikke annet bør de la være av hensyn til aksjonærene, som risikerer å få beslaglagt og ødelagt verdier i et land helt uten rettssikkerhet, sier Browder.

Han beskriver utenlandske forretningsfolk i Russland som «vestlige tilretteleggere». Browder mener selskapenes kunder også ville satt pris på at selskapene de kjøper varer og tjenester fra ikke lefler med diktaturstater.

– Dette gjelder ikke bare for Russland. Jeg mener vestlige selskaper også bør holde seg unna land som Aserbajdsjan og Kasakhstan, av nøyaktig samme årsaker, sier Browder.

Han mener utviklingen i Russland kun har gått i negativ retning med tanke på menneskerettigheter under Putin. Browder reagerer nærmest med sjokk på at blant andre Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas neste uke skal delta på det årlige økonomitoppmøtet i St. Petersburg.

– De må være gale og fullstendig prinsippløse hvis de drar. De gir blaffen i aksjonærene og kundene, og gir Putin en stor propagandaseier, fremholder Browder.

– Vi er fortsatt påmeldt. Vi har drevet forretninger i Russland i over 20 år, og vi er opptatt av å være til stede og påvirke rammevilkårene, sier kommunikasjonsdirektør Glenn Mandelid i Telenor.

Han understreker at dette er årsaken til at Jon Fredrik Baksaas årlig deltar på økonomitoppmøtet i St. Petersburg. Noe han også skal gjøre i år.

USAs president Barack Obama har bedt amerikanske toppsjefer holde seg hjemme, en oppfordring som de fleste synes å ville følge.

Tøffere sanksjoner

Browder har lang erfaring med sanksjoner mot Russland. Han sier både amerikanske og europeiske myndigheter har bedt ham om råd i forbindelse med sanksjonene etter annekteringen av Krim. Spesielt med hensyn til hvilke enkeltpersoner som burde svartelistes.

– Vi har i fire år jobbet med regjeringer verden over for å overbevise om at sanksjoner er det mest effektive verktøyet mot regimet i Russland. Alle pengene er i Vesten, så derfor virker det å ramme den økonomisk, sier Browder.

Men han er særlig skuffet over EU, som han mener ikke går langt nok i å sanksjonere personer i Putins innerste sirkel.

– EU synes foreløpig å ha plukket navn fra telefonkatalogen. USA og Canada har vært mye mer resolutte. Skal det virke må man gå etter pengene til Putin og hans venner, sier Browder.

Amerikanske myndigheter har slått fast at Putin personlig har store økonomiske interesser i gasstradingselskapet Gunvor. Putin-venn og medgrunnlegger av Gunvor, oligarken Gennadij Timtsjenko, er svartelistet av USA, men ikke av EU.

Selv de relativt milde sanksjonene har alt hatt en ødeleggende effekt på russisk økonomi, blant annet med vill kapitalflukt og massivt valutafall.

– Russlands økonomi er i fritt fall, og jeg tror Putin snart blir nødt til å innføre både valuta- og kapitalkontroll, sier Browder.

Må sette foten ned

Browder mener Putin vil presse på helt til Vesten og Nato setter foten kraftig ned og stopper ham. Han frykter blodbad i Ukraina, på linje med Jugoslavia på 1990-tallet, og mener den store testen kommer i Baltikum.

– Jeg tror Putins mål er å teste Nato og artikkel 5 i Estland. Han vil pushe det så langt han kan, helt til Nato sier stopp, sier Browder.

Artikkel 5 knesetter prinsippet om at et angrep på ett Nato-land, som Estland, er et angrep på alle Nato-landene.

I Ukraina og Sentral-Asia er det lite Vesten kan gjøre militært mot russisk aggresjon og ekspansjon, siden disse landene ikke er Nato-medlemmer. Unntaket er økonomiske straffetiltak.

– Vesten, og særlig EU, må innføre tøffere sanksjoner rettet mot ministre og oligarker. Rett og slett fordi det virker, sier Browder.

Han mener russere flest nå opplever en slags nasjonalistisk eufori etter Krim. Men at folket fort kan vende seg mot Putin når de økonomiske realitetene synker inn.

– Kun det russiske folket kan stoppe Putin. Hans største frykt er å dele skjebne med Ukrainas styrtede president Viktor Janukovitsj. Der sa folket stopp på grunn av elendig økonomi og korrupsjon. Det russiske folket kan gjøre det samme, sier Browder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.