Høye boligpriser og stor gjeld hos norske husholdninger utgjør en risiko for stabiliteten i norsk økonomi og finanssektor, ifølge Finanstilsynet..

Bankene ser ut til å legge opp til fortsatt sterk vekst i personkundemarkedet fremover. Det er en fare for at bankene hver for seg undervurderer systemrisikoen knyttet til en slik utvikling. Fortsatt sterk vekst i boligpriser og husholdningenes gjeld kan bli fulgt av et vesentlig tilbakeslag som vil ramme bredt og gi betydelige ringvirkninger i økonomien, ifølge Finanstilsynet.

Finanstilsynet fastsatte i mars 2010 retningslinjer for forsvarlig boliglånspraksis i bankene. I lys av utviklingen i boligpriser og husholdningsgjeld ble retningslinjene strammet inn i desember 2011.

Finanstilsynet har fulgt opp bankenes etterlevelse av retningslinjene gjennom både stedlig tilsyn og undersøkelser. Retningslinjene er i store trekk fulgt opp av bankene, men det er fortsatt rom for forbedringer.

Etter Finanstilsynets vurdering har boliglånsretningslinjene bidratt til større nøkternhet i bankenes kredittgivning. Omfanget av lån med høye belåningsgrader har falt. Samtidig viser undersøkelsen at mange husholdninger, særlig yngre, tar opp store lån.

- Utviklingen i boligpriser og husholdningenes opplåning gir fortsatt grunn til uro, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

- Veksten i husholdningenes gjeld er drevet av høy etterspørsel. I tider med høy låneetterspørsel er det særlig viktig at bankene har nøkterne kredittvurderinger, som ivaretar langsiktige hensyn både for låntakeren, den enkelte bank og banksystemet. Tiltak som understøtter god utlånspraksis kan likevel i begrenset grad motvirke etterspørselssidens virkning på gjeldsveksten, sier Morten Baltzersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.