Stadig flere arter havner på Verdens naturvernunions «rødliste». Over en tredel av de undersøkte artene er utrydningstruet.

Verdens naturvernunion IUCN la fram den såkalte rødlisten sin tirsdag, og av en liste på 47.677 arter anser IUCN at 17.291 står i stor fare for å bli utryddet.

– De vitenskapelige bevisene om en alvorlig utryddelseskrise blir stadig flere, sier Jane Smart i IUCN ifølge BBC.

Forrige liste kom i 2007, og tallet på utrydningstruede arter var da på 16.306 av en liste på 41.415 arter.

Naturvernunionens liste viser at det særlig er amfibiene som er utrydningstruet – 1.895 av 6.285 kjente arter.

- En advarsel
– Dette er en advarsel til verdenslederne, sier Amanda Nickson i miljøorganisasjonen WWF i forkant av klimatoppmøtet i København i desember.

WWF trekker spesielt fram situasjonen for ferskvannsarter. Over en tredel av ferskvannsfisk står nå i fare for å utryddes, og for bløtdyr er tallet over 50 prosent.

Organisasjonen er også bekymret for tigerbestanden. Det antas at det nå er mindre enn 3.200 tigre igjen som lever vilt, og arten har mistet 40 prosent av leveområdet sitt de siste ti årene.

– Tigrene er et symbol på hva som skjer med mange arter rundt om i verden, og viser det umiddelbare behovet for at verden finner den politiske viljen, fremgangsmåtene, ressurssene og insentivene til å opprettholde en levende og mangfoldig planet, sier Nickson i en uttalelse.

En revidert rødliste for artene i Norge kommer i 2010.

Les også: Flertall ønsker styrket naturvern (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.