USAs finansminister Timothy Geithner deltok fredag på sine europeiske kollegers diskusjoner om gjeldskrisen i eurosonen fredag og lørdag. EU er under økende press utenfra for å løse den vanskelige økonomiske situasjonen eurosonen har havnet i.

Det uformelle finansministermøtet i Wroclaw i Polen handlet i stor grad om den nye redningspakken til Hellas. Krisepakke nummer to ble kunngjort på et ekstraordinært toppmøte i juli.

Geithner mener EU-lederne må spytte mer penger inn i det midlertidige krisefondet EFSF for å takle problemene i Hellas og de andre gjeldsrammede landene.

I dårlig jord
Men Geithners oppfordringer falt ikke i god jord hos flere av EU-ministrene.

– Jeg synes det er spesielt at USA som har mye verre tall enn eurosonen, skal fortelle oss hva vi skal gjøre, når de blankt avviser innspill fra oss, sa Østerrikes finansminister Maria Fekter etter møtet, ifølge Reuters.

Leder for eurogruppen, Jean-Claude Juncker sier det er uaktuelt å diskutere utvidelse av EFSF med noen utenfor eurosonen. Mens Belgias Didier Reynders sier han gjerne skulle hørt hva USA vil gjøre for å redusere sitt budsjettunderskudd.

Det er problemer både i Europa og i USA. Vi må løse problemene våre på begge sider av Atlanteren for å få mer stabilitet i finansmarkedene, sier Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, ifølge AFP.

Ingen løsning
– Vi europeere må gjøre hjemmeleksene våre i fellesskap, og amerikanerne må gjøre sine. Vi gir hverandre ikke beskjed om hva som bør gjøres, men vi utveksler synspunkter.

EU diskuterte under møtet blant annet floken rundt Finlands krav om garantier for nye lån til Hellas. Men det ble ingen løsning på striden.

Den greske ministeren fikk ingen løfter om ny utbetaling av krisehjelp. Den beslutningen ble skjøvet på til oktober når ekspertgruppen som besøker Aten, er ferdig med sine vurderinger av regjeringens reformarbeid.

Ti års lav vekst
Den europeiske sentralbank (ECB) og sentralbankene i Storbritannia, Japan og Sveits bidro torsdag med dollarlån til banker som er truet av gjeldskrisen i eurosonen. Dette ble tatt godt imot i finansmarkedene.

EU-lederne sliter med å samle seg om tiltak for en løsning på krisen, og kniven begynner å nærme seg strupen, ifølge mange analytikere.

Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown sier både USA og Europa nå raskt må finne en vei ut av gjeldskrisen. Skjer ikke det, står verden foran ti år med lav vekst, høy arbeidsløshet og økt proteksjonisme, sier Brown, ifølge Reuters. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.