En fortsatt plettfri gjeldsvandel har berget USA fra nedjustert kredittverdighet i denne omgang. Men faren er ikke over, advarer kredittvurderingsbyråene.

Tirsdag kunne USAs president Barack Obama endelig undertegne et vedtak fra Kongressen om heving av landets gjeldstak. Dermed er statskassen sikret ferske midler, og USA unngår mislighold av sin føderale gjeld.

Kredittvurderingsbyråene Moody's og Fitch har nå avgjort at vedtaket er tilstrekkelig til at USAs kredittverdighet forblir på toppnivået AAA.

Byråene advarer likevel mot dystre utsikter for den amerikanske økonomien og varsler at en nedjustering kan bli aktuelt på et senere tidspunkt.

Avventer utviklingen
Gjeldsforliket er «et første skritt» på veien mot den økonomiske situasjonen som må til for at USA skal kunne beholde AAA-nivået på sikt, ifølge Moody's.

Byrået kategoriserer likevel utsiktene som negative, og en nedjustering kan komme innen 12–18 måneder.

"Ved å sette utsiktene til negative, indikerer Moody's at det er fare for nedgradering hvis i) den finanspolitiske disiplinen svekkes det kommende året, ii) ytterligere konsolideringstiltak ikke gjøres i 2013, iii) de økonomiske utsiktene svekkes betydelig, eller iv) det kommer en merkbar økning i amerikanske myndigheters fundingkostnader - høyere enn det man i dag venter", skriver Moodys ifølge TDN Finans.

Fitch vil på sin side ikke kategorisere utsiktene som negative på nåværende tidspunkt, men varsler at en slik kategorisering kan bli aktuell senere i august.

Standard & Poor's, et annet kredittvurderingsbyrå, har fortsatt ikke tatt stilling til om USAs kredittverdighet skal nedjusteres.

Gjelden øker
Blir USAs kredittvurdering nedjustert, vil det trolig innebære økt lånerente, noe som i sin tur vil forverre gjeldsbyrden.

I sitt forlik har Kongressen nå vedtatt at USAs gjeldstak kan heves med 2.100–2.400 milliarder dollar fra dagens nivå på 14.300 milliarder dollar. Denne hevingen var helt nødvendig for at statskassen ikke skulle gå tom for penger.

Samtidig er de folkevalgte blitt enige om å gjennomføre kutt i offentlige utgifter på 917 milliarder dollar i løpet av de kommende ti årene.

I tillegg har de nedsatt en tverrpolitisk kongresskomité som skal utarbeide en spareplan med en ramme på ytterligere 1.500 milliarder dollar.

Målet er at spareplanen skal bli vedtatt innen året er omme.

Første skritt
I likhet med Moody's omtaler Obama forliket som et første skritt på veien mot økonomisk balanse i USA.

– Dette er et viktig første skritt i arbeidet for å sikre at vi som nasjon lever innenfor vår evne. Det er imidlertid bare det første skrittet, sier Obama.

Han understreker samtidig at det fortsatt er strid mellom Republikanerne og Demokratene om hvordan underskuddet best kan reduseres.

Obama er spesielt opptatt av at økt skatt for de mest velstående amerikanerne bør inngå i tiltakspakken, noe Republikanerne motsetter seg.

– Alle må bidra. Det er bare rettferdig, sier Obama.

Frykter redusert vekst
Den amerikanske presidenten forsikrer også om at de varslede sparetiltakene ikke vil bli innført så raskt at økonomien vil ta skade av det.

Blant investorene er uroen derimot større, og frykten er at kuttene vil bidra til redusert økonomisk vekst og vedvarende høy arbeidsløshet.

Ifølge analytikere i JPMorgan Chase vil sparetiltakene neste år vil føre til en reduksjon i den økonomiske veksten i USA på 1,5 prosentpoeng.

Les også: - Vil ikke nedgradere USA

- Et ubehaglig drag i markedet


- Dobbel-A kan bli den nye trippel-A

Obama signerte gjeldsforliket



- Den umiddelbare faren er over

Tror på lettelsesrally - men fraråder å satse for mye
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.