Bruken av avanserte dataprogrammer til å kjøpe og selge aksjer har eksplodert over de siste årene.

Ikke holdt tritt
Samtidig øker frykten for at misbruk av aksjerobotene skal føre til feilprising i markedet, skriver Financial Times torsdag. Det har fått flere børser i USA og Europa til å vurdere ulike former for fartsdempere.

Utviklingen av lynraske algoritmer eller aksjeroboter har imidlertid gått langt raskere enn hva overvåkningsmyndigheter verden over har klart å holde tritt med.

Varsler gjennomgang
Nå varsler også det amerikanske tilsynet for landets råvarebørser, U.S Commodity Futures Trading Commission (CFTC), en bred offisiell gjennomgang av robothandelen, ifølge avisen.








Robot-saken

Bekymret for misbruk
Mens myndighetene anerkjenner at aksjerobotene er nødvendige verktøy for å skape likviditet eller å spre store ordrer, er de i økende grad bekymret for at "dumme algoritmer" og andre misbruk som kan forstyrre prisene og handelen, ifølge FT.

- Disse konseptene vil bli designet for å adressere potensielle markedsforstyrrelser som høyhastighetstradere og andre som har automatisert tilgang kan forårsake, sier styreleder Gary Gensler i CFTC i en skriftlig uttalelse til amerikanske styringsmyndigheter.

Feilhandler
CFTC og det amerikanske børstilsynet SEC gjorde flere tiltak i etterkant av minikrakket i aksjemarkene som ble forårsaket av en aksjerobot i mars 2010. Blant annet ble det innført krav til alle meglerhus om risikokontroll før ordrene sendes til markedet. Men fortsatt forekommer uønsket aktivitet. Senest i forrige uke foretok en aksjerobot 30.000 feilhandler på den amerikanske opsjonsbørsen Amex, ifølge New York-børsen.

SEC uttalte i forrige uke at tilsynet fortsatt undersøkte handelskonsepter som ble introdusert i 2009, som at enkelte meglerhus kobler seg direkte til børsene for å oppnå hastighetsfordeler.

Fartsdempere
Børser i Italia og Tyskland uttalte tidligere denne måneden at de ville begrense antall algoritmer som plasserte og kansellerte hundrevis av ordrer per sekund, uten å foreta særlig handel. Derivatbørsen IntercontinentalExchange offentiggjorde i går at pilotprosjekt for å stagge slik praksis ga et fall på 93 prosent i handelsbrudd.

Høyhastighetshandel bruker avanserte dataprogrammer til å plassere og ofte kansellere hundrevis av kjøp-og salgsordrer per sekund. Andre algoritmer handler ikke like raskt, men kjøper eller selger uten at et menneske overvåker hver beslutning (se faktaboks).

Les også:
Gjør comeback med robothandel
Endrer prisen 200 ganger per sekund

Selv lysets hastighet er ikke raskt nok
Tror meglerbransjen blir mer som dagligvarebransjen
Frykter masseflukt fra Børsen
Sjanseløse mot nådeløse roboter på Oslo Børs

- De må tåle å tape penger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.