Godt nytt år! Dette er «USA i dag», DNs daglige morgenbrev fra Amerika med aktuelle markedsoppdateringer, nyttige analyser og lenker til interessante artikler for den som vil lese mer. Innspill eller utfall? Send epost til mb@dn.no.

2014 ble et år av de sjeldne for den brede aksjeindeksen S&P500. Etter 53 bestenoteringer og en oppgang på 11,4 prosent er spørsmålet om 2015 vil by på mer av det samme.

Svaret er ja, ifølge USAs ledende aksjestrateger.

Indeksen skal styrke seg ytterligere 8,2 prosent i år, viser prognoser fra banker og forvaltere som analysefirmaet Birinyi Associates har sammenstilt.

Sterkere økonomisk vekst og bedre inntjening i bedriftene er hovedforklaringen, skriver Birinyi i en oppdatering.

S&P500 endte på 2058 poeng ifjor. Analytikerne venter at indeksen vil stige til drøyt 2225 poeng i år.

Mange investorer frykter at den varslede rentehevingen vil bremse børsoppgangen, men historien gir ingen grunn til bekymring. S&P500 har tvert imot steget kraftigst i perioder hvor Federal Reserve har hevet rentene.

I 12 av 14 perioder med renteoppgang siden indeksen ble opprettet, endte året med oppgang (i snitt 9,6 prosent). Kun to perioder - i 1971 og 1972-74 - endte det med tap.

-At Fed begynner å heve rentene er ikke forbundet med en avslutning på markedsoppgangen. Det er først når Fed nærmer seg slutten på rentehevningene - noe som kan ta flere år - at avkastningen begynner å falle, sier Wharton-professor Jeremy Siegel til WSJ.

Forklaringen er innlysende: Sentralbanken hever som regel renten for å kjøle ned økonomien. I slike perioder vokser sysselsettingen og optimismen er på topp. Da stiger som regel også aksjemarkedet.

Faresignaler: Mulige bobler i biotek- og teknoaksjer samt nye markedshendelser er blant tingene som markedsaktørene vil følge ekstra nøye med på med i år. Reuters og IBD har mer.

Før børs: Terminmarkedet indikerer i totiden i natt negativ åpning på de amerikanske børsene mandag. Nordsjøolje er ned en halv dollar. En euro koster 1,1967 dollar, det laveste nivået siden 2006.

Dagens tall: Nybilsalg, ellers få datapunkter av betydning mandag.

... og helt til slutt: Fortsatt ikke overbevist om videre børsoppgang i 2015? Vit at S&P500-indeksen aldri har falt i år som ender på tallet fem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.