God morgen! Dette er «USA i dag», DNs daglige morgenbrev fra Amerika med aktuelle markedsoppdateringer, nyttige analyser og lenker til interessante artikler for den som vil lese mer. Innspill eller kommentarer? Send epost til mb@dn.no

Ray Dalio stanser alle store finansielle veddemål i frykt for at den første rentehevingen i USA siden 2006 kan få uante konsekvenser.

Grunnleggeren av Bridgewater Associates, med over 1300 milliarder kroner til forvaltning, trekker linjene tilbake til 1937.

Da hevet Federal Reserve rentene for første gang etter den store depresjonen og flere år med pengetrykking. Resultatet ble et børsfall på over 30 prosent.

Det er Financial Times som har fått tilgang til et notat fra den mediesky hedgefond-toppen.

-Vi er forsiktig med vår eksponering. Av grunnene som er nevnt ønsker vi ikke å ha noen konsenterte veddemål, særlig ikke nå, skriver Dalio, ifølge FT.

Advarslen kommer idet rentekomiteen er samlet i Washington DC for å fastsette styringsrenten. Beslutningen offentliggjøres klokken 19.

Tirsdag advarte også sjefen for det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, mot følgene av en amerikansk renteheving. Hun er redd det kan skape ubalanser i fremvoksende økonomier.

Fed hevet rentene sist i 2006. Siden finanskrisen har styringsrenten ligget rundt null til en kvart prosent.

Det er ventet at Fed vil heve rentene i juni eller september. Markedet priser inn 21 prosent sannsynlighet en juni-heving og 61 prosent for en heving i september, ifølge CME FedWatch.

Sentralbanksjef Janet Yellen har sagt de siste månedene at Fed vil være «tålmodig» før første heving, men markedet venter at dette forbeholdet vil bli fjernet i morgen, skriver flere amerikanske medier.

Den sterke dollaren og flere svake nøkkeltall den siste tiden taler isolert mot en renteheving.

Dalio ber Fed gå varsomt frem og forberede en plan B i tilfelle rentehevingen slår feil.

-Vi vet ikke - ei heller Fed - nøyaktig hvor mye tilstramning som vil velte vognen. Vi håper at Fed vet hvordan den vil rydde opp dersom det blir et velt. Vi håper den vet det før den tar en beslutning som kan velte vognen, skriver Dalio.

Meglersmekk: Det amerikanske finanstilsynet vil innskjerpe kravene til meglere og andre finansielle rådgivere. Kundene deres kan ha tapt over 140 milliarder kroner på grunn av dårlige råd ifjor, ifølge anslag fra Det hvite hus.

Adjø, Argentina: Amerikanske Citigroup vil stenge bankens oppgjørsfunksjoner i Argentina etter at en amerikansk dommer nektet storbanken å formidle kupongbetaling til eiere av argentisk statsgjeld denne uken, skriver Reuters. Argentina truer på sin side med med å inndra banklisensen og saksøke Citi dersom ikke pengene utbetales som lovet. Citi er ufrivillig mellommann i striden mellom de såkalte «gribbefondene» og Argentina.

Det lange bildet: Han er den best betalte mannen på Wall Street. Dette er forklaringen - slik Stephen A. Schwarzman selv ser det.

Dette skjer i dag: Rentebeslutning klokken 19. Kvartalstall fra logistikkselskapet FexEd.

Markedet før åpning: Terminmarkedet klokken tre: Dow -0,4 prosent, Nasdaq 0,4 pst., S&P unendret; olje -2,3 pst.; en euro koster 1,0606 dollar; tiårige statsobligasjoner ned tre punkter til 2,05 pst.

... og helt til slutt: Du vet det går godt i Silicon Valley når investorer lokker med en halv million kroner i premie til den som greier å finne på et nytt firmanavn.​(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.