God morgen! Dette er «USA i dag», DNs daglige morgenbrev fra Amerika med aktuelle markedsoppdateringer, nyttige analyser og lenker til interessante artikler for den som vil lese mer. Innspill eller utfall? Send epost til mb@dn.no.

Roboter som handler aksjer på vegne av hedgefond knuste sine menneskelige konkurrenter i 2014.

Men dette er ikke den vanlige aksjeroboten som vinner kun ved hjelp av hurtighet og lynkjappe datalinjer.

Dette er roboter som er programmert til å utføre avanserte aksjehandler på tvers av flere aktivaklasser, og som gjerne inntar posisjoner som strider mot de rådende oppfatningene i markdet.

Finansnettstedet CNBC har fått tilgang til avkastningstall fra en rekke hedgefond som vanligvis ikke pleier å lette på sløret.

Listen viser at hverken tradisjonelle hedgefond-strategier, ordinære aksjeplukkere eller gribbefond greide å hamle opp med datafondene ifjor.

I 2014 greide slike datamodellfond en gjennomsnittlig avkastning på over 15 prosent. Hedgefondene måtte nøye seg med under halvparten, skriver CNBC.

Flere av de største robotfondene hentet hjem gevinster på godt over 30 prosent. Best i klassen ble ISAM, med en avkastning på hele 62 prosent.

Oljeprisfallet, dollarstyrkelsen samt fallet i de lange rentene er blant posisjonene som ga gevinst for algoritmeforvalterne.

Tallene kommer samtidig som ny statistikk viser at aktivt forvaltede fond - som forsøker å slå markedet - gjør det verre enn på lenge.

Samtidig opplever fondsgiganten Vanguard, som kun etteraper markedsutviklingen, sin beste tilgang på kundemidler noensinne. 

Bredt fall: De amerikanske børsene stupte i takt med oljeprisen igår, og sendte sjokkbølger videre til de asiatiske markedene. Amerikansk lettolje falt igår under 50 dollar fatet, og bidro til å senke de tyngste indeksen med nesten to prosent. Nikkei-indeksen i Japan var ned 2,5 prosent etter åpning.

Rigg-stopp: Oljeprisfallet har nå begynt å bremse oljeboringen i USA. Antallet borerigger i drift falt 4,6 prosent i forrige måned, og er nå på det laveste nivået siden april ifjor, skriver analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank i en oppdatering.

Dette skjer i dag: Tall for ordreinngangen i industrien samt innkjøpssjefindeksen for servicesektoren (ISM Non-Manufacturing) kommer klokken 16. Konsensus er henholdsvis -0,7 prosent og 58 poeng, ifølge Econoday. AutoNation, landets største bilforhandler, legger frem kvartalstall etter børs.

Markedet før åpning: Terminmarkedet indikerer i 2.30-tiden flat åpning på de tre tyngste indeksene tirsdag. Renten på tiåringen ned til 2,02 prosent. En euro handles for 1,1942 dollar. Olje svakt opp.

... og helt til slutt: Innboksen flommer som regel over etter ferien. Her er Google-sjefens beste tips for å komme à jour. ​(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.