Som om det såkalte budsjettstupet ikke var nok: Amerikanske melkepriser kan komme til å dobles over nyttår dersom Kongressen ikke tar grep innen midnatt mandag.

Landbruksbudsjettet ligger nemlig i den samme politiske hengemyren som hindrer republikanerne i å gå med på president Barack Obamas plan for å hindre en budsjettkrise og beskytte vanlige amerikanske lønnsmottakere fra drastiske skatteøkninger.

I melkens tilfelle dreier det seg om statlig prisstøtte til meieriindustrien. Dersom Kongressen ikke handler, kommer sjenerøse subsidier fra 1949 til å slå inn og presse melkeprisene oppover. Støtten i form av statlig oppkjøp av meierivarer for å presse opp prisene til produsentene, var langt høyere for 60 år siden da meieriene var mindre effektive enn de er i dag.

Med mindre amerikanske folkevalgte fornyer subsidiereglene hvert femte år, vil de automatisk reverseres til nivået fra 1949. Det betyr i så fall at regjeringen blir tvunget til å kjøpe opp store mengder meieriprodukter til den dobbelte av prisen forbrukerne betaler i dag. Prisøkningen i melkemarkedet vil følgelig smitte over til dagligvarehyllene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.