Kredittvurderingsbyrået Moody's truer med å nedgradere USAs kredittverdighet om ikke politikerne i løpet av få uker blir enige om å heve gjeldstaket.

Les mer: Nekter å heve gjeldstaket

President Barack Obama mener landet låne over maksgrensen. - Hvis ikke rammes vi av en krise verre enn finanskrisen, advarer han.

Les mer om bakgrunnen: I dag slår USA i lånetaket

Bare 24 timer etter at president Barack Obama understreket alvoret i situasjonen i et møte med republikanske kongressmedlemmer, gjør Moody's det klart at en snarlig avgjørelse er avgjørende.

Det er andre gang på kort tid at et kredittvurderingsbyrå setter søkelyset på USAs enorme gjeld på 14.300 milliarder dollar.

”Selv om Moody’s er fullt klar over politisk krangel før en økning i gjeldsbegrensingen har graden av forskansningen i konflikten overgått forventingene. Den økte polariseringen rundt gjeldstaket har økt oddsen for et kortvarig mislighold”, heter det i meldingen.

I april nedgraderte Standard & Poor's utsikten for amerikansk kreditt til negativ, men lot USA fortsatt få beholde toppvurderingen på AAA/A-1+. Men en nedgradering kan komme om det ikke blir en løsning.

Les mer: Forsikring mot USA-kollaps hoppet 16 prosent

En nedgradering er et uttrykk for at risikoen øker for at USA misligholder sine gjeldsforpliktelser, noe som ville sende rentene USA måtte ut med, til himmels og sende sjokkbølger gjennom finansverdenen.

Demokratene og republikanerne har i månedsvis kranglet om hvordan de vil gripe det store budsjettunderskuddet an, og republikanerne nekter å godkjenne en heving av taket for hvor mye gjeld USA kan ta opp.

Begge er enige om å redusere underskuddet betydelig, men mens republikanerne fokuserer på dype kutt, krever demokratene at også skatteøkninger inngår i pakken.

Les mer om USAs kjempegjeld: USA nærmere gjeldsavtale

Hundre prosent gjeld

Forsikring mot USA-kollaps hoppet 16 prosent

- USA kan gi verden en ny krise

Trodde du boligkrisen i USA var over? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.