USA trakk mandag tilbake sine jagerfly fra den internasjonale operasjonen mot Libya.

USA hadde planlagt å stanse kampoperasjonene med jagerfly og Tomahawk-raketter i helgen, men aksepterte en forespørsel fra NATO om å fortsette i to dager til på grunn av dårlig vær før helgen.

Når NATO nå overtar ledelsen for operasjonen, står de amerikanske jagerflyene likevel i beredskap om de skulle trengs.

Valg?
Libya er klar til å avholde valg og reformere sitt politiske system, men det er bare det libyske folk som kan avgjøre om Muammar Gaddafi skal gå eller ikke, sier en talsmann for den libyske regjeringen.

– Vi kan ha et hvilket som helst politisk system og endre på alt: grunnloven, valg, alt. Men det er lederen som må lede en slik prosess. Det er vår mening, sa Mussa Ibrahim da han mandag ble spurt om innholdet av sonderingene som er i gang med vestlige land.

– Hvilken rett har dere til å si hva libyere skal gjøre? Hvorfor sier ikke Vesten at det er opp til libyerne å avgjøre om Gaddafi skal gå? Ingen kan komme og fortelle oss at vi må skifte ut lederen eller endre systemet, sa han videre.

Libyas viseutenriksminister Abdelati Obeidi har de siste dagene besøkt Hellas, Tyrkia og Malta for å fortelle at Libya er interessert i en våpenhvile.

På Malta fikk han klar beskjed om at Gaddafi må gå, og Hellas varslet at de stanser sin ambassades virksomhet i Tripoli.

Mandag ble Italia det andre landet etter Frankrike som anerkjenner opprørsrådet i Benghazi som Libyas regjering.


Les også: Libysk minister: - Vi vil ha slutt på kampene

<b>USA med kald skulder til opprørerne i Libya</b>


<b>Obama har gitt grønt lys for støtte til opprørerne</b>

- Libyas utenriksminister har hoppet av

Obama: - I ferd med å lykkes i Libya


<b>Kan ende med fastlåst situasjon i Libya</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.