Washington (NTB-Reuters): Et kompromiss kan være like rundt svingen i forhandlingene om Irans atomprogram, ifølge en kilde i Det hvite hus.

Ifølge kilden er det «fullt mulig» at en avtale mellom Iran og verdens stormakter kan komme på plass allerede i neste uke.

– For første gang på nærmere ti år er vi i ferd med å nærme oss et første skritt for å forhindre at Irans atomprogram skrider fram, og at det i stedet rulles tilbake på viktige områder, sier kilden.

– Jeg vet ikke om vi vil nå en avtale, men jeg mener det er fullt mulig, selv om vanskelige spørsmål fortsatt gjenstår, sier tjenestemannen.

Møtes onsdag

EUs utenrikssjef Catherine Ashton skal etter planen møte Irans utenriksminister Javad Zarif i Genève onsdag 20. november. Senere samme dag vil de to delta i et bredere møte med stormaktene i den såkalte P5+1-gruppen, som består av Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og USA.

Målet med onsdagens samtaler er å ferdigstille en midlertidig avtale som skal gi landene tid til å forhandle om et bredere avtaleverk med Iran om landets kontroversielle atomprogram.

Vestlige stormakter frykter at Iran skal misbruke programmet til å utvikle atomvåpen, noe Iran selv nekter for at landet har planer om.

Også i forrige uke ble det holdt samtaler i Genève, men disse ble avsluttet uten enighet.

Uenighet om anriking

Ett av de vanskeligste spørsmålene i forhandlingene er Irans anriking av uran, noe landet insisterer på at det har rett til å fortsette med.

Ifølge avisa The New York Times arbeider amerikanske tjenestemenn for en kompromissløsning hvor Iran tillates å anrike uran til et lavt nivå på 3,5 prosent. Vilkåret er at Iran godtar et strengt kontrollregime.

Hvis Iran godtar stormaktenes vilkår, vil belønningen være en lettelse i de tunge økonomiske sanksjonene landet i dag er underlagt. Sanksjonene er svært ødeleggende for Irans økonomi.

Iran anriker i dag uran til om lag 20 prosent. Uranet må imidlertid anrikes til en vesentlig høyere prosent enn dette for å kunne anvendes i atomvåpen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.