I løpet av juli ble det skapt 255.000 nye jobber utenom jordbruket i USA («nonfarm payrolls»), viser rapporten som ble offentliggjort fredag ettermiddag, ifølge Bloomberg News.

Dette var en overraskende sterk oppgang. På forhånd var det ventet at sysselsettingen steg med 180.000.

Samtidig ble juni-tallet revidert fra opprinnelig rapportert oppgang på 287.000 til 292.000, melder Bloomberg News.

- Detaljene i rapporten bekrefter at det går greit i amerikansk økonomi, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank, til DN.

Økt yrkesdeltakelse

Den ferske rapporten viser at arbeidsledighetsraten i USA er uendret på 4,9 prosent. Årsaken er at yrkesdeltakelsen stiger. På forhånd var det ventet et fall i ledighetsraten til 4,8 prosent, ifølge Bloomberg News.

Timelønningene steg i juli med 0,3 prosent på månedsbasis og 2,6 prosent på årsbasis.

- Lønnsøkningen er klart tiltakende. Gitt den lave produktivitetsveksten, gir utviklingen en normal inflasjon, hevder Andreassen.

Nøkkeltallene i rapporten, som slippes første fredag hver måned, får ofte stor betydning for markedet. Av denne grunn omtales de gjerne som «månedens viktigste tall».

Den amerikanske sentralbanken holder sitt neste rentemøte 20. og 21. september. På rentemøtet i slutten av juli ble renten holdt i ro. Samtidig åpnet sentralbanksjef Janet Yellen for rentekutt i september.

- At yrkesdeltakelsen har steget noe, er den eneste grunnen til at Fed kan komme til å heve renten. Argumentet for å vente, kan være for å se om det er mulig å trekke enda flere ut i arbeidsmarkedet, mener Andreassen.

Tror Fed vil vente

DNB Markets beskriver rapporten som «uventet sterk» og viser til at dette var andre måned på rad med kraftig oppgang i sysselsettingen.

- Veksten i økonomien er imidlertid svak, og det samme er produktivitetsveksten. Lønnsveksten tenderer opp, mens ledigheten holder seg stabil takket være sterk oppgang i arbeidstilbudet, skriver meglerhusets seniorøkonom Knut Magnussen i en oppdatering.

Han tror Fed venter med å heve renten til desember.

- Fed har nå fått bekreftet at arbeidsmarkedet fortsatt er solid, tross svakhetstegn i mai. Vi tror likevel mest sannsynlig at Yellen & co vil avvente ytterligere renteoppgang en stund til, skriver Magnussen i oppdateringen.

Svakt veksttall skaper tvil

I forrige uke kom det tall som viste at amerikansk økonomi utviklet seg svakere enn ventet i årets andre kvartal. Bruttonasjonalproduktet (bnp) i USA steg sekvensielt 1,2 prosent i andre kvartal målt i årlig takt, mens det var ventet en oppgang på 2,5 prosent.

Dette har fått flere økonomer til å peke på økt usikkerheten rundt om Fed virkelig vil heve renten i år. 

- Dagens amerikanske arbeidsmarkedsrapport er klart ukens høydepunkt og kan sette tonen i markedene i tiden som kommer, skrev sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en morgenrapport fra meglerhuset fredag.

Handelsbanken Capital Markets viste i sin morgenrapport til at Fed har varslet en gradvis renteoppgang. Sentralbanken har da lagt til grunn at arbeidsmarkedet skal fortsette å bedre seg og at inflasjonen gradvis skal ta seg opp mot målet, påpekte meglerhuset.

Tidligere denne uken viste ADP-rapporten, som slippes onsdagen før myndighetenes offisielle jobbrapport, at antallet sysselsatte i den private sektoren i USA steg med 179.000 personer i juli.

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.