Antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren i USA, såkalte nonfarm payrolls steg til 271.000 i oktober, mens arbeidsledighetsraten var 5,0 prosent.

Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet fredag.

På forhånd var det ventet at Arbeidsmarkedsrapporten ville stige 185.000 i oktober 2015, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Ledighetsraten var ventet til 5,0 prosent.

Den private sysselsettingen steg med 268.000 i oktober, fra reviderte 149.000 i forrige måned (118.000). Det var ventet en oppgang på 169.000 personer.

Tomåneders nettorevideringer i antallet sysselsatte utenfor jordbrukssektoren var 12.000.

Ser renteheving

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har hittil i år valgt å holde styringsrenten uendret i påvente av bedre sysselsettingstall.

Nå kan sentralbanksjef Janet Yellen ha fått signalet hun har ventet på å foreta en oppjustering.

- Vi skal ikke garantere det, men muligheten for at de hever i desember har økt betraktelig. Det er den edruelige måten å si det på, forklarer seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets overfor DN.

Forrige måned steg sysselsettingen utenfor jordbrukssektoren til 142.000, men ble nedrevidert til 137.000.

- Vi har hatt to måneder på rad med overraskende svake tall fra USA. Man har lurt litt på hva dette skyldes, sier Hov og forklarer at de såkalte «nonfarm payrolls»-tallene ikke har stemt overens med andre løpende indikatorer for arbeidsmarkedet.

- At de kom inn såpass saftig som i dag, er nok en bekreftelse på at momentumet egentlig har vært mye bedre enn det vi har sett i de to foregående rapportene, mener Hov.

Lønnsvekst

Økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets er enig i at dagens tall passer bedre med det øvrige inntrykket av det amerikanske arbeidsmarkedet.

Han peker også på at lønnsveksten tar seg opp, etter nullvekst i september.

- Samlet sett peker dagens tall i retning av at Fed kan komme til å heve renten på møtet i desember, særlig sett i lys av de siste signalene fra sentrale medlemmer i FOMC, skriver Kjennerud i en oppdatering.

Det mener sjefanalytiker Johnny Bo Jakobsen i Nordea Markets også.

- Bekreftelsen på fortsatt fremgang og redusert slakk i arbeidsmarkedet bør flytte Fed enda nærmere første renteøkning på nesten ett tiår, skriver han.

Klare signaler

I talene fra Fed den siste tiden, har Yellen vært tydelig på at en heving er mulig i desember, men at de er avhengige av gode tall.

- Tallet i dag er en bekreftelse på det, mener Hov i Handelsbanken.

Nordea Markets skriver i sin morgenrapport fredag at signalene fra Federal Reserve har vært klare.

«Dersom de to arbeidsmarkedsrapportene før desembermøtet er bra skal det mye til for at det ikke blir desemberøkning», skriver Nordea i morgenrapporten.
 

Les også: Kahoot-gründerens «spektakulære flopp»

Minst 400 Statoil-ansatte mister jobben i Norge

Dette krever SAS av kabinansatte

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Løpetreningen som fjerner fettet:

Løpetreningen som fjerner fettet
Gründer og livsstilsveileder Helle Bornstein i Smart Trening gir deg løpeporgram som booster forbrenningen.
01:22
Publisert: