Løslatelsen av fem fanger fra Taliban på Guantanamo-basen i bytte mot en amerikansk krigsfange, lover godt for gjenopptakelsen av fredssamtalene med Taliban, sier en afghansk tjenesteperson.

Den amerikanske krigsfangen Bowe Bergdahl (28) ble lørdag frigitt av Taliban etter fem år i fangenskap. I bytte mot Bergdahl ble også fem Taliban-medlemmer løslatt fra basen.

Det lover godt for fredssamtalene mellom Taliban og Afghanistan, mener Ismail Qasimar i Afghanistans fredsråd.

– Dette viser særlig den afghanske regjeringens engasjement for fredssamtalene. Vi er veldig optimistiske til at løslatelsen vil hjelpe fredsprosessen.

Han sier at rådet og den afghanske regjeringen har vært delaktig i forhandlingene om løslatelsen av fangene i lang tid.

– Et medlem av det nasjonale sikkerhetsrådet i Afghanistan reiste til Guantanamo for å sjekke muligheten for løslatelsen av Taliban-fanger for omtrent 10 måneder siden, sier Qasimar.

Rådet er et statlig organ som ble nedsatt av president Hamid Karzai for å forhandle med Taliban etter at den islamistiske militsens regime ble styrtet i 2001.

De fem Guantanamo-fangene overlates til myndighetene i Qatar, som har vært mekler i forhandlingene mellom USA og Taliban om løslatelsene.

President Barack Obama kunngjorde frigivelsen av sersjant Bowe Bergdahl lørdag. Løslatelsen av sersjanten skjer etter flere måneder med indirekte forhandlinger mellom USA og Taliban med Qatar som mekler. Ifølge New York Times var han den eneste amerikanske krigsfangen i Afghanistan.

ergdahl ble overlatt til amerikanske spesialstyrker i en fredelig operasjon øst i Afghanistan, melder Reuters. Han skal være i god form etter fem års fangenskap, og er sendt til et militærsykehus i Tyskland.

Bergdahl er fra delstaten Idaho, og har norske og svenske røtter. Hans foreldre fortalte til VG i et intervju i fjor sommer at deres besteforeldre kom fra Norge og Sverige. Han hadde bare vært i Afghanistan i to måneder da han under uklare omstendigheter ble tatt til fange 30. juni 2009.

Foreldrene hans har engasjert seg sterkt for å få sønnen frigitt, og faren Bob Bergdahl, som er antropolog, har lært seg både pashto og urdu for å kunne snakke med kidnapperne om nødvendig.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.