Mens USAs president Barack Obama beroliger nervøse land i Øst-Europa om at USA stiller opp, brygger det opp til politisk storm i Washington.

– Som venner og allierte står vi sammen, sa Obama da han ankom Polen tirsdag, med løfter om at han ønsker å bruke opptil 6 milliarder kroner på å sende nye luft-, marine- og bakkestyrker til «nye allierte» i Øst-Europa.

Landene i Øst-Europa, som frykter Russlands neste trekk i kjølvannet av krisen i Ukraina, fikk tirsdag etterlengtet støtte fra den amerikanske presidenten. Men samtidig hagler kritikken på hjemmebane.

Kritiserer fangeutveksling

Kritikken mot avtalen som gjorde at krigsfangen sersjant Bowe Bergdahl lørdag slapp fri fra Taliban, tiltar i styrke. Opposisjonen anklager president Barack Obama for å ha handlet utenfor amerikansk lov i avgjørelsen om å bytte fem Guantanamo-fanger mot Bergdahl, ettersom Kongressen ikke ble informert før beslutningen ble tatt.

I en uttalelse tirsdag sier Republikanernes leder i Kongressen, John Boehner, at Obamas regjering allerede for to år siden forhørte seg med Kongressen om muligheten for å utveksle Taliban-fanger mot Bergdahl, som ble holdt fanget i Afghanistan.

Ledere i Kongressen stilte da kritiske spørsmål til planene, uten at det kom tilfredsstillende svar fra Obama-administrasjonen, ifølge Boehner, som nå ønsker høringer i Kongressen om avtalen.

– Administrasjonen har åpnet for alvorlige spørsmål knyttet til hvordan utvekslingen ble utført og de beregninger Det hvite hus og andre relevante etater har gjort, da de valgte å gjøre en avtale uten å forhøre seg på ny med Kongressen, på tross av forsikringer om at det ville bli gjort, sier Boehner ifølge Reuters.

Frykter farlig presedens

Tirsdag inviterte lederen for forsvarskomiteen i Representantene hus, Buck McKeon, USAs forsvarsminister Chuck Hagel til å vitne om avtalen som gjorde at krigsfangen slapp fri fra Taliban.

– Vi er alle lettet over at sersjant Bergdahl har kommet trygt hjem. Men vi har et ansvar til både det amerikanske folket og til alle soldatene som fortsatt utsetter seg for fare i Afghanistan, om å komme til bunns i denne avtalen med Taliban, sa McKeon tirsdag ifølge Reuters.

Flere er bekymret for om saken vil skape en farlig presedens for fangeutveksling. Det gjelder både for løslatelse av Guantanamo-fanger og frigivelse av amerikanere som sitter fanget i utlandet. I tillegg mener opposisjonen at løslatelse av fem militante islamister kan føre til en trussel mot amerikansk sikkerhet. Den republikanske senatoren John McCain sa blant annet tirsdag at han frykter Washington har sluppet fri «krigsforbrytere» i bytte mot Bergdahl.

Lukket orientering

Ifølge AFP, som viser til ikke-navngitte senatorer, vil tjenestemenn fra Obama-administrasjon onsdag gi en lukket orientering om Bergdahl-saken til Senatets 100 medlemmer.

Obama har tilbakevist kritikken fra opposisjonen og hevder Kongressen har vært informert om saken. Likevel ringte høytstående tjenestemenn i administrasjonen tirsdag til medlemmer av Senatets etterretningskomité. I samtalene beklaget tjenestemennene at komiteen ikke ble informert i forkant av gjennomføringen av Bergdahl-avtalen, ifølge republikanske Saxby Chambliss, som sitter i komiteen.

Kritikken mot fangeutvekslingen er ikke den eneste Obama de siste dagene har fått. Bergdahl-saken kommer kort tid etter en skandale i den amerikanske etaten Veterans Administration (VA), som gir helsetjenester til militære veteraner.

Sjefen for VA måtte gå av forrige fredag etter en rapport som beskylder etaten for å ha forfalsket ventelister og trenert medisinsk behandling til hundrevis av tidligere militærtjenestemenn. Skandalen satte sinnene i kok både blant Demokratene og Republikanerne i Washington.

– Å bytte ut én person kan ikke bli brukt til å dekke over et systemproblem. Vi kommer til å holde presidenten ansvarlig til problemet er løst, sa Boehner etter at Obama fredag kunngjorde VA-sjefens avgang. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.