Til nå har de konservative hatt flertall i USAs øverste domstol med fem mot fire dommere. Etter Scalias død kan den demokratiske presidenten Barack Obama utnevne en etterfølger som vil endre maktbalansen i flere saker. Men en utnevnelse må uansett støttes av Senatet, der Republikanerne har flertall.

Dermed vil dødsfallet kunne utløse en politisk dragkamp hvor begge de styrende partiene i amerikansk politikk vil forsøke å få flertallet av de ni høyesterettsdommerne over på sin side.

Nyheten om Scalias død kommer like før høyesterett skal behandle sin første store abortsak på ti år. Også viktige saker om stemmerett, særbehandling og innvandring skal opp for retten om kort tid.

Møter motstand

– Jeg vil overholde mitt ansvar ved å utnevne en erstatter når tiden er inne. Men på dette tidspunktet går tankene våre til Antonin Scalias familie, sa Obama da han lørdag tok en pause fra sin golfferie i California for å kommentere Scalias bortgang.

Det faller ikke i god jord hos Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, som mener det ikke bør være Barack Obamas jobb å utnevne en erstatter.

– Det amerikanske folket burde få være med på å bestemme hvem som blir deres neste høyesterettsdommer. Derfor bør ikke den ledige stillingen fylles før vi har en ny president, sier McConnell.

Det amerikanske nominasjonsvalget er i full gang, og presidentvalget holdes i november. Obamas erstatter vil offisielt innta Det hvite hus i januar neste år.

Strid

Obama har to ganger tidligere utnevnt høyesterettsdommere, liberalerne Sonia Sotomayor og Elena Kagan i henholdsvis 2009 og 2010. De hadde ingen problemer med å få støtte i Senatet, som da var kontrollert av Demokratene.

Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Harry Reid, er av en annen oppfatning enn sin republikanske motpart og mener Obama igjen bør velge den neste dommeren.

– Med så mange viktige saker som skal opp for høyesterett, har Senatet ansvar for fylle ledige posisjoner så raskt som mulig. Det vil være enestående i nyere historie dersom høyesterett skal gå et år med et ledig sete, sier Reid.

Ringrev

79 år gamle Scalia døde lørdag morgen under et besøk på en luksusranch vest i Texas, melder lokale medier. Han skal ha dødd av «naturlige årsaker» mens han sov, men en kilde opplyser til CNN at dommeren hadde klaget på at han følte seg dårlig før han sovnet.

Scalia ble utnevnt av daværende president Ronald Reagan i 1986 og var USAs lengstsittende høyesterettsdommer. Han var kjent for sitt strengt konservative syn og sin teatralske oppførsel i rettssalen.

– I dag skal vi minnes mannen som dedikerte livet sitt til rettsvesenet. Han fikk innflytelse på en generasjon av amerikanere og vil bli husket som en av de største juridiske skikkelsene i vår tid, sa Obama under sin tale. (©NTB)

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Norsk nese­oppfinnelse nær milliardgevinst

Oljeanalytiker: - Meget skeptisk til de neste ukene  

Se DNtv: Ingvar Ambjørnsen: - Når døden kryper på, vil jeg vende hjem til Norge

- Når døden kryper på, vil jeg vende hjem til Norge
Ingvar Ambjørnsen mener han er blitt sabotert av forlaget. Når han nå har skrevet nytt manus, gir han det rett til publikum.
01:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.