Det er blitt kalt tiårets viktigste møte.

Men når oljeministrene i Opec-landene samler seg i Wien i dag, er det to andre land som spiller hovedrollene.

Det er USA og Russland. USA oversvømmer markedet med billig skiferolje, og har bidratt til et prisfall på 30 prosent siden i sommer.

Ingen rammes hardere enn Russland, som trenger rundt 100 dollar fatet for å balansere sine budsjetter. I tillegg kommer harde økonomiske sanksjoner mot landet.

Derfor overrasket det alle da Russlands observatør i Wien, den mektige Rosneft-sjefen Igor Setsjin, kunngjorde igår at verdens største råoljeprodusent sier njet til kutt.

Land som Iran og Venezuela vil bremse produksjonen for å heve prisene, men Igor Setsjin hevder det er uaktuelt selv om prisene skulle falle til 60 dollar fatet.

Lave priser vil gjøre enda større skade på land med høye produksjonskostnader, sa Setsjin med tydelig henvisning til USA.

Erfarne oljefolk reagerer med undring over uttalelsene, melder Reuters.

-Tanken om å starte en priskrig mot amerikansk skiferolje virker merkelig. Jeg tviler på at man kan vinne denne kampen, sier en oljesjef til nyhetsbyrået.

Andre nyheter:

Nye rekorder: Både S&P500 og Dow Jones sluttet på rekordnivåer igår. De amerikanske markedene er stengt for «Thanksgiving» i dag.

Seadrill bare starten? Seadrill stupte 22 prosent i New York igår etter at det varslet utbyttekutt. En rekke riggselskaper kan gjøre det samme, tror analytikere. Dette er de mistenkte.

Fest setebeltene: Mohamed El-Erian, sjeføkonomen i Allianz, mener markedsuroen i oktober er et forvarsel på hva som er i gjære. Den tidligere toppsjefen i Pimco er særlig bekymret for de sterke svingningene i valutamarkedet, sier han til Yahoo Finance.

Mer prisjuks? Goldman Sachs, tyske BASF og to andre meglerhus er saksøkt i USA for triksing med prisene på platinium og palladium. Selskapene skal ha prissamarbeidet siden 2007. Søksmålet har klare trekk til lignende skandaler i rente- og valutamarkedet, skriver Reuters.

Norgesreklame årets julehit: Disney-filmen «Frozen», hvor norske landskaper spiller en viktig rolle, ligger an til å bli årets julegavehit i USA, viser listen over de fem mest populære julegavesøkene.

Og noe for far? Gopro, produsenten av actionkameraer, vil begynne å produsere droner for folk flest neste år. Nyttårsaften vil aldri bli den samme.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.