Prisen for saneringen er på 850 millioner dollar.

I sine velmaktsdager var Detroit selve hjertet i amerikansk industri. Men årelang økonomisk nedgang, og industriproduksjon som ble flyttet til asiatiske lavkostland, tærte på. Konsekvensene har vært skyhøy arbeidsledighet og kriminalitet.

Da finanskrisen rammet for fullt i 2008, tok det kvelertak på det lille som var igjen. I fjor sommer erklærte byen seg konkurs.

Detroit preges i dag av enormt forfall, der hele bydeler står folketomme, med gater på gater med øde og forlatte bygninger, både bolighus og fabrikker. Mange av bygningene er i ferd med å rase sammen.

Rives og ryddes

En gruppe nedsatt av president Barack Obama har vurdert tilstanden til Detroit og hva som kan gjøres. Gruppen leverte denne uken sin rapport der det anbefales at 40.000 bygninger bør rives snarest, og at flere tusen andre enten rives eller settes i stand igjen. Også tusenvis av plasser som i dag er fylt opp med skrot og søppel, må ryddes, ifølge New York Times.

Prisen for det hele vil bli minst 850 millioner dollar, tilsvarende 5 milliarder kroner, som Detroit må betale selv.

Granskingsgruppen anbefaler også at tusenvis av forlatte fabrikkbygninger enten må rives eller settes i stand og ryddes for farlig gjenstander eller stoffer. Det kan fort komme til å koste enda 1 milliard dollar.

Ordfører glad

Detroits ordfører Mike Duggan sier at forfallet og ødeleggelsen av byen har pågått i årevis uten at det har foreligget en strategi for å hindre det, med det resultat at vondt er blitt verre. Han er glad for at de føderale myndighetene nå tar tak.

– Dette er en fabelaktig plan, men det koster, sier Duggan ifølge Sky News.

– For seks måneder siden var det verken en strategi eller finansiering. Nå har vi en strategi, og vi er i gang med å få til en finansiering, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.