I en pressebrifing i nærheten av åstedet, sier de Blasio at det så langt ikke er noe som tyder på at det var snakk om en terrorhandling, men at tidlige indikasjoner gikk ut på at det var en villet handling.

– Det er omfattende skader, men heldigvis ser det ikke ut til at noen står i fare for å miste livet, sa ordføreren. Han forsikret samtidig storbyens innbyggere om at alle nødetatene og deres føderale partnere jobber med å håndtere hendelsen.

– Det foreligger ingen troverdig og spesifikk terrortrussel mot byen, fortsatte han.

Trykkoker

Offisielle kilder har ifølge BBC informert mediene om at en innretning er funnet i samme område som der eksplosjonen gikk av.

Ifølge CNN skal det dreie seg om en trykkoker med ledninger som kommer ut av toppen. Ledningene er igjen festet til en innretning på utsiden. Bilder viser en opprevet svart metallboks.

Ingen av kildene har sagt noe mer om hva som befant seg på innsiden av trykkokeren.

Politiet i New York melder på Twitter søndag morgen at bombegruppa trygt har fjernet en mistenkelig innretning som ble funnet fire kvartaler unna stedet der eksplosjonen gikk av. Den ble fjernet av en robot og tatt med til en skytebane i bydelen Bronx for å destrueres.

Trykkokere har tidligere blitt brukt til å konstruere bomber, blant annet i angrepet mot Boston maraton i 2013.

Årsak ukjent

Myndighetene sier det er for tidlig å fastslå hva som forårsaket den første eksplosjonen klokken 20.30, men utelukker at det dreier som en gasseksplosjon. Ifølge New York Post skjedde eksplosjonen i en container utenfor et hjem for blinde. Flere vinduer i den 14 etasjer høye bygningen ble blåst inn.

Flere er sendt til sykehus etter hendelsen, de fleste med småkutt og blåmerker. En person fikk en kuttskade, som betegnes som alvorlig.

– Øredøvende

Vitner beskriver smellet som «øredøvende» og «100 ganger høyere enn torden».

– Det er høyere enn noe torden jeg har hørt. Det var som om himmelen eksploderte. Bygningen ristet, skriver en på Twitter.

Både det føderale politiet FBI og sikkerhetstjenesten Homeland Security er på åstedet.

Noen timer tidligere gikk en rørbombe av i nabostaten New Jersey, like før et mosjonsløp til inntekt for amerikanske soldater. De Blasio sier det så langt ikke er noe som tyder på en sammenheng mellom de to eksplosjonene.

– Vi må være tøffe

– Vi lever i en tid der vi må være svært, svært tøffe, sier republikanernes presidentkandidat Donald Trump, som fikk meldingen om hendelsen på vei til Colorado Springs.

Hans motpart Hillary Clinton sier at man må gi etterforskere tid til å finne ut av hva som har skjedd.

– Vi må vise støtte til dem som har rykket ut og be for de skadde, sier hun.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Treningsgründernes suksessoppskrift: Slik trenes hele kroppen i løpet av én uke
Daglig leder Linn Herland ved Barry's Bootcamp i Bergen viser fem favorittøvelser som kombinerer flere ulike muskelgrupper.
03:40
Publisert:

Første elektriske lastebil på norske veier
Erna Solberg prøvekjører den nye elektriske lastebilen til dagligvaregrossisten ASKO. - Bare glad jeg slipper å rygg, sier statsministeren. Lastebilen har en nyttelast på 18 tonn, og en rekkevidde på ca 20 mil.
01:22
Publisert: