Amerikanske børser var raske til å legge seg over i negativt terreng etter åpning onsdag.

Investorene bråsnudde imidlertid da ryktene om enighet om produksjonskutt i oljekartellet Opec begynte å svirre.

Da avtalen ble bekreftet, klatret både oljepris og energisektoren i raskt tempo.

Reuters meldte at indeksen Dow Jones steg over 100 poeng som følge av avtalen.

Det er hektisk på Wall Street utenfor New York Stock Exchange, USA. Foto: Spencer Platt/Getty Images/
Det er hektisk på Wall Street utenfor New York Stock Exchange, USA. Foto: Spencer Platt/Getty Images/ (Foto: Afp)

Kutter i produksjonen

Medlemslandene i Opec er blitt enige om å redusere sin samlede oljeproduksjon fra 33,24 millioner fat per dag til 32,5 millioner.

Ifølge Bloomberg skal hvert av Opec-landene redusere sin produksjonsnadel med 1,6 prosent fra gjennomsnittet for månedene januar til august. Unntakene er Iran, Libya og Nigeria.

Dette er det første produksjonskuttet i Opec siden 2008.

- Vi må tilbake til finanskrisen siden sist kartellet klarte å enes om et produksjonskutt, forklarte oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Representanter for både Saudi-Arabia og Iran var tidlig ute med å avvise at noen avtale ville komme på plass i løpet av konferansen i Algerie.

Dette kan ha hjulpet på forhandlingsklimaet, tror Saltvedt.

- De har tatt store skritt mot en enighet, men hele tiden vært klare på at en avtale først kunne komme i november. Dette har kanskje lettet litt på presset og gitt større spillerom fordi forventningene ikke har vært skrudd opp, sa oljeanalytikeren til DN da avtalen var et faktum.

Oljeprisen til værs

Foreløpig er det usikkert når kuttene vil realiseres.

Oljeprisen reagerte likevel umiddelbart på nyheten. I løpet av minutter steg oljeprisen med rundt 1,5 dollar fatet til over 48 dollar.

I skrivende stund handles et fat nordsjøolje for 48,28 dollar fatet, mens amerikansk referanseolje er priset til 46,62 dollar per fat.

Oljeprisen hoppet dermed mellom 45,70 dollar fatet på det laveste og 48,96 dollar på det høyeste.

Energisektoren steg samlet sett rundt 3,75 prosent.

Negativt fokus

Strateg Frances Hudson i Standard Life Investments ventet på forhånd at USA-børsene ville åpne i rødt onsdag.

- Det ser ut som markedet ser gjennom det positive og fokuserer på det negative. Det er et sterkt syn om at dagens oppgang ikke er drevet av sterke fundamentale forhold, uttalte han til Bloomberg News.

Meglerhuset Jefferies kuttet kursmål på en rekke riggselskaper med forventning om at aktivitetsbunnen for markedet igjen er forskjøvet. Selskapet tror dermed på midtveis i 2017 som mest sannsynlig.
 

 

Les også: Disse kjemper om Stordalens gründermillion

Denne kjeden vokser lynraskt på dansk design

Oslo øker eiendomsskatten

 

Se DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.