Fire lover som skulle øke reguleringen av våpenkjøp ble stemt ned i det amerikanske senatet natt til tirsdag norsk tid.

I kjølvannet av Orlando-skytingen holdt medlemmer av Demokratene en 15 timer lang tale for å tvinge frem en avstemning om våpenregulering.

Les mer om skyteepisoden her: Obama: – Florida-massakren var en terrorhandling

Både republikanere og demokrater sto bak de fire ulike lovforslagene - men ingen av dem passerte i det amerikanske senatet.

Republikanerne har flertall i Senatet, men ikke nok til å passere et lovforslag uten støtte fra Demokratene.

Ordkrig

De to partiene, Republikanerne og Demokratene, har vidt forskjellige syn på avstemningen.

- Ingen vil at en terrorist skal få kjøpe våpen eller eksplosiver. Ingen, sa den republikanske senatslederen Mitch McConnell ifølge den amerikanske avisen USA Today etter at lovforslagene ble stemt ned.

Han uttaler seg svært kritisk til demokratenes motivasjoner for å fremme lovforslagene.

- I stedet for å bruke dette som en mulighet til å fremme en sin politiske agenda og skaffe materiale til sin neste politiske reklamekampanje, bruker mine republikanske kolleger denne muligheten til å søke ekte løsninger som kan gjøre amerikanere trygge fra terror, sa McConnell.

Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, kalte de republikansk-støttede lovforslagene «politiske stunt» og kalte dem «meningsløse når det gjelder å gjøre noe for å stoppe skyteepisoder».

- Dette er forslag for å avlede oppmerksomheten vekk fra reell lovginving. Hvorfor? Så republikanere kan si 'vi forsøkte', samtidig som heiagjeng, sjefene deres i NRA, roper hurra, sa Reid til avisen.

NRA står for Natinal Rifle Association, og er USAs mektigste våpenlobby. Organisasjonen kjemper for å begrense reguleringer av våpensalg.

Motstridende meninger

De to republikanske forslagene ville økt offentlig pengebruk på forskning tilknyttet masseskytinger og innført en 72 timers periode for amerikanske myndigheter å finne en gydlig grunn til å nekte terrormistenkte å kjøpe våpen. Ifølge FBI selv er ikke dette nok.

Demokratenes forslag ville innført et krav om et bakgrunnssjekk for våpensalg over nettet, innført fullmakter for USAs høyesterett å nekte personer å kjøpe våpen, og muligheten for individer som nektes våpenkjøp å få saken behandlet i rettssystemet.

Det republikanske flertallet nektet å stemme for disse forslagene fordi flere ledende republikanere mente forslagene ila for store belastninger på lovlydige amerikanere som ønsker å bære våpen.

De to presidentkandidatene, demokraten Hillary Clinton og republikaneren Donald Trump, har også vidt forskjellige syn på saken. Umiddlebart etter Orlando-skytingen valgte Clinton å fokusere på våpenlovene i sin omtale av hendelsen. Trump valgte heller å rette oppmerksomheten mot terrorfaren og det han oppfatter som en «svak» president.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Søkerstrøm til Kiwi i Oslo, men Maxbo-lederen i Balsfjord fikk bare én søknad da han skulle ha ny butikksjef  

Gir gullkort til konkurrentenes gjester

Asia i dag: Soros advarer mot «Black Friday»  

Sjømatselskapenes produksjons­kostnader er ­nesten doblet på ti år: Advarer mot «kostnadskarusell» dnPlus (DN+)

Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus (DN+)

Lastet med oljepenger har Helge Lund skutt inn 43 millioner kroner i et investeringsselskap som også skal gi gaver til veldedige formål. Starter eget selskap dnPlus (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.