Amerikanske utviklet seg positivt i løpet av handelen onsdag, etter at de tre sentrale aksjeindeksene har falt tilbake de to foregående dagene denne uken.

Høyere oljepriser er positiv driver for markedet, sammen med flere gode nøkkeltall for amerikansk økonomi.

Utsikter til sterkere økonomisk vekst gir bedre argumenter for medlemmene i den amerikanske sentralbankens rentekomité FOMC som ønsker å heve styringsrenten.

I aksjemarkedet blir likevel ikke alltid nyheter som trekker i retning av høyere renter like godt mottatt. Alt annet like skal nemlig høyere rente føre til redusert verdsettelse av aksjer.

- Jeg tror markedet aksepterer at rentene kommer til å bli høyere. Det er interessant, fordi markedet på et tidspunkt var der at gode nyheter ble sett på som dårlige. Jeg tror markedet har beveget seg bort fra det, og det er bra, sier senior investeringsdirektør ThomasWilliams i Brinker Capital til CNBC.

  • Aktivitetsindeksen ISM for tjenestesektoren i USA viste overraskende kraftig oppgang i september og endte på 57,1. Sammen med ISM-indeksen for industrien, som kom tidligere i uken og som også viser økende aktivitet, gir dagens tall håp om at veksten tar seg opp i andre halvår.
  • Onsdag kom det også tall for industriordre og ordreinngang for varige goder som viste positiv utvikling.
  • Den månedlige sysselsettingsrapporten fra ADP Employer Services, som viser utviklingen i privat sysselsetting, kom riktignok inn litt svakere enn ventet. Den endelige fasiten kommer imidlertid først fredag når myndighetene legger frem sin jobbrapport, som blant annet viser utvikling i samlet sysselsetting utenom jordbruket og arbeidsledighetsraten.

Selv om tallene viser positiv utvikling, stiller mange markedsaktører spørsmål om rentekomiteen kommer til å heve renten allerede på møtet i november. Rentemøtet kommer nemlig bare litt under én uke før presidentvalget avholdes.

Markedsanalytiker Peter Boockvar i The Lindsey Group peker på at et godt tall for sysselsettingen i fredagens rapport åpner for å heve renten allerede på november-møtet.

- Hvis de er så apolitiske som de hevder, så utfordrer jeg dem til å heve renten i november dersom vi får et tall som er høyere enn 175.000, sier Bockvar til CNBC.

Ifølge estimater innhentet av Bloomberg er det ventet at rapporten vil vise en sysselsettingsvekst utenom jordbruket på 168.000 personer i september.

Indeksene (sluttkurser)

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert:
 

Denne elbilen kommer snart på veiene
Mercedes lager et eget undermerke for elbil, og starter med en elektrisk suv.
01:42
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.