Mangemilliardæren Trump vil stenge grensen for muslimer, forsegle grensen til Mexico og sørge for at USA gjenvinner sin status som verdens ubestridte stormakt.

Han har også lovet å bombe IS sønder og sammen og bli den beste «jobbpresidenten som Gud noensinne har skapt».

Mens et stort flertall av Demokratenes velgere føler seg frastøtt av Trumps personlige stil og mange kontroversielle utspill, blir han av mange fattige og hvite velgere oppfattet som en sterk leder – en som endelig kan ordne opp i Det hvite hus.

Middelklassen krymper

Trumps overraskende suksess knyttes blant annet til at USAs velgermasse har endret seg de siste tiårene. Avstanden mellom rik og fattig er i dag større enn den har vært på 45 år. Samtidig er middelklassen for første gang siden 1971 mindre enn summen av fattige og rike husholdninger, ifølge Bloomberg.

En meningsmåling fra CNN viser at Trumps sterkeste støtte er å finne hos hvite og personer uten høyere utdanning.

Mange av disse er velgere som har følt USAs økonomiske problemer på kroppen, og som håper at Trump er mannen som kan gi dem en bedre framtid.

Skeptiske partiveteraner

Blant republikanske partiveteraner har imidlertid Trump ingen høy stjerne. For noen måneder siden trodde de at eiendomsmogulen fra New York kun var et blaff, men med en stabil støtte på over 30 prosent og et solid forsprang på meningsmålingene har han vist at han slett ikke er noen døgnflue.

Likevel skal det fortsatt mye til for at han skal gå seirede ut av Republikanernes nominasjonskamp, ifølge USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen.

– Jeg tviler fortsatt på at han kan bli presidentkandidat. Han skal ha støtte fra over 1.200 av de 2.400 republikanske delegatene. Det tror jeg ikke han får, sier Tønnessen, som er førsteamanuensis i amerikansk kulturhistorie ved Høgskolen i Volda.

– Må ta tidlige seire

Når de første av Republikanernes nominasjonsmøter avholdes i Iowa 1. februar, kommer en pekepinn på hvilken vei det går.

– Hvis Trump ikke vinner noen av de tre til fire første nominasjonsmøtene, er det kjørt, sier Tønnessen til NTB.

Han har større tro på Texas-senatoren Ted Cruz, som ifølge meningsmålinger ligger an til å vinne i Iowa, og som har sikret seg støtte fra partiets konservative bevegelse.

– Han kan også profittere på at noen av de tidlige nominasjonsmøtene er i sørstatene, der han har stor støtte, sier Tønnessen, som spår at prosessen etter hvert vil bli et oppgjør mellom Cruz og den mer moderate Marco Rubio.

For omstridt

Hvis Trump likevel skulle vinne nominasjonskampen, frykter det republikanske etablissementet at de kan se langt etter en seier i høstens presidentvalg. Trump anses for å være altfor omstridt til å kunne hamle opp med tidligere utenriksminister Hillary Clinton eller en av de andre som kniver om å bli Demokratenes kandidat.

Spørsmålet er om dette også gjelder for Cruz, som er kjent for en svært omstridt opptreden i Senatet, og som Trump nylig beskyldte for å være «manisk» og ha dårlig dømmekraft.

«Hvis Ted Cruz er Det republikanske partiets kur mot Donald Trump, er motgiften verre enn giften», ifølge en kommentar i Washington Post. Tønnessen er ikke fullt så kritisk.

– Cruz har potensial til å mobilisere hjemmesitterne og få det republikanske grunnfjellet på banen, sier han.

Se DNtv: Trump til DN: -Jeg elsker Norge!

Trump til DN: -Jeg elsker Norge!
Ny tv-debatt mellom de republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Jeb Bush i natt. DN spør Trump om de stadig tøffere angrepene fra Bush. «Han må gjøre det. Han gjør det så dårlig på målingene. Jeg ville gjort det samme», svarer Trump.
01:27
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.