- Iran leker med ilden, advarer USAs president Donald J. Trump i en Twitter-melding tidlig fredag morgen amerikansk tid. 

- De setter ikke pris på hvor «snill» President Obama var mot dem. Ikke jeg!, skriver han videre. 

Det kommer i kjølvannet av at Trump torsdag igjen skrev på Twitter at Iran har fått en formell advarsel – som setter atomavtalen med landet i spill.

Trump viste til at landet skal ha avfyrt raketter i en testoppskytning som skal være i strid med FN-regler.

Andre dag på rad

Natt til torsdag norsk tid kom USA for første gang med varselet om at Iran formelt sett får en advarsel, men dette er første gang Trump eller noen i hans administrasjon knytter atomavtalen til advarselen.

USAs president skrev følgende torsdag:

«Iran har fått en FORMELL ADVARSEL for å ha avfyrt en ballistisk missil. Burde vært takknemlig for den forferdelige avtalen USA inngikk med dem!»

I den neste meldingen skrev Trump følgende, og viser til iranske midler som var frosset i USA og ble tilbakeført Iran etter avtalen:

«Iran var nær kollaps frem til USA kom og ga det en redningslinje i form av Iranavtalen: $150 milliarder».

Lovet å avbryte avtalen

I 2015 ble Iran og de fem sikkerhetsrådsmaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike i tillegg til Tyskland – enige om en atomavtale etter nær to år med intense forhandlinger. Iran godtok å nedskalere sitt atomprogram mot at vestlige sanksjoner mot landet ble opphevet.

En rekke republikanere – deriblant Trump – har vært skeptiske til Iran-avtalen i lang tid. Trump har gjentatte ganger varslet at han ønsker å fjerne avtalen, men dette er første gang han kommer med den skarpe kritikken av avtalen som president.

Like etter at USA formelt fremmet advarselen til Iran sa talspersoner for Det hvite hus at USA har «en rekke muligheter åpne» og at de vil «reagere på med passende handlinger». De ønsket ikke snakke spesifikt om hvilke løsninger de vil gå for. Det er fortsatt usikkert om Trump vil holde det han lovet og avbryte eller gå tilbake på avtalen med Iran. 

Se Trump snakke om Iran-avtalen under republikanernes landsmøte i fjor:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norge skal kjøpe ubåter fra Tyskland
Regjeringen har bestemt seg for å samarbeide med det tyske selskapet ThyssenKrupp i anskaffelsen av nye ubåter.
06:14
Publisert: