Nyhetsnettstedet The Intercept kunngjorde mandag at det vil «invitere journalister utenfra, også fra utenlandske medier, for å samarbeide om å utforske Snowden-arkivet».

The Intercept er startet av Glenn Greenwald, som var en del av teamet som intervjuet Snowden i 2013.

Det ble opptakten til avsløringene, som blant annet har dokumentert meget omfattende overvåking, gjennomført av amerikanske NSA og flere andre etterretningstjenester.

Å invitere inn flere til å samarbeide om å saumfare dokumentene, kan bety at det vil komme langt flere avsløringer fra dokumentsamlingen Snowden sikret seg før han rømte fra USA og fra myndighetene i landet.

I hjemlandet er han siktet for spionasje og for å ha stjålet statshemmeligheter. Etter å ha flyktet via Hongkong, har han bodd i Moskva siden dokumentene ble kjent.

Jobbe sammen

– Fra vi begynte å skrive om innholdet i arkivet, har en viktig del av vår innfallsvinkel vært å jobbe sammen med utenlandske og andre amerikanske mediehus i stedet for å holde alt materialet for oss selv, sier Greenwald.

– Vi har delt dokumenter med over 20 medieorganisasjoner, og journalister i en rekke land har dermed jobbet med og skrevet om Snowden-arkivet.

Betingelser

Greenwald sier de som vil være med på samarbeidet må akseptere visse betingelser.

– Det er fortsatt mange dokumenter offentligheten har en legitim interesse i, og som kan og bør publiseres. Samtidig er det dokumenter i dette arkivet som vi mener ikke bør offentliggjøres fordi de kan påføre uskyldige mennesker stor skade, forklarer journalisten.

Franske Le Monde skal allerede være i ferd med å få tilgang til materialet.

Guantanamo

The Intercept valgte mandag også å slippe titalls interne nyhetsbrev fra NSA, inkludert ett som omtaler sikkerhetstjenestens rolle i avhør av fanger på Guantanamo.

Det inneholder informasjon som ikke tidligere skal ha vært kjent, blant annet om hvordan NSA hadde en kontaktperson som daglig møtte avhørerne for å vurdere og benytte informasjonen som ble fremskaffet fra fangene. (©NTB)

Les også:

Valuta reddet netthandelen  

Graviditet kan gi «karriereboost»

Fight Club jr. magasinetPlus  (DN+)

Hør DNs podkast

Advokater som snubler over på andre siden av loven, sprekker i Norwegian-lakken og hvilken diagnose skal vi stille på den norske pasienten?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

Har du fått med deg denne?

Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.