Det amerikanske elbilmarkedet flommer over av brukte Nissan Leaf som nå returneres i hopetall til forhandlere etter utløp av treårige leasingavtaler, skriver The Wall Street Journal.

Forhandlerne får heller ikke avsetning på bilene, som konkurrerer med svært gunstige skatteordninger for nybilkjøp og reduserte nybilpriser.

Nissan-forhandler Pat Hoban i Atlanta venter å motta mellom 100 og 150 Nissan Leaf hver måned de neste to årene.

- Brukte Leaf har ikke tatt av. Det finnes ikke noe insentiv for å kjøpe en brukt når du kan lease en ny billigere, sier han til WSJ.

Nissan Leaf har solgt i bøtter og spann siden den i 2010 ble den første alminnelige femseters familiebilen som var elektrisk drevet.

Gunstige skatteordninger både i Norge og USA bidro også til gjøre modellen til en suksess i begge markedet.

Men med oljeprisfallet har også bensin- og dieselprisene falt mer enn 30 prosent det siste året. Samtidig tilbyr bilprodusentene kraftige rabatter på nye ebliler og plug-in-hybrider.

Nissan kuttet eksempelvis prisene på Nissan Leaf med 6400 dollar i 2013, og tilbyr nå leasingkontrakter til 199 dollar i måneden eller tilbakekjøpspris på 3.500 dollar og null prosents finansiering på helt nye biler, ifølge WSJ.

Samtidig får kjøpere i en rekke delstater en skattefordel på 7500 dollar ved kjøp av en ny Leaf.

Utviklingen gjør at elbiler taper seg nær dobbelt så raskt i verdi som tradisjonelle biler. I desember og januar var prisen for en brukt 2012 Nissan Leaf 10.000 dollar.

Det er nær en fjerdedel av nybilprisen, og 4700 dollar mindre enn på samme tid ifjor, ifølge bilforhandlerorganisasjonen NADA.

Andre mener man bør sko seg på prisfallet.

- Bruktbilprisene har blitt knust på disse bilene. Som bruktbil er de et fantastisk kupp, sier Chris Coleman i Carlypso, som selger brukte elbiler på nettet.

Les også:

- Øynene forsvinner litt inni hodet
00:00
Publisert:

 
Audi med mangel på teknikk
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.