Fredag klokken 14.30 i norsk tid offentliggjøres den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for juli.

Nøkkeltallene i rapporten, som slippes første fredag hver måned, får ofte stor betydning for markedet. Av denne grunn omtales de gjerne som «månedens viktigste tall».

- Dagens amerikanske arbeidsmarkedsrapport er klart ukens høydepunkt og kan sette tonen i markedene i tiden som kommer, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en morgenrapport fra meglerhuset.

Sterk juni-rapport

Det er ventet at sysselsettingen utenfor jordbruket steg med 180.000 i juli, fra en oppgang på 287.000 måneden før, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News, skriver TDN Finans.

Analytiker Magne Østnor i DNB Markets understreker juni-rapporten viste «en kraftig oppgang».

- Juli-tallene vil i så fall være mer i tråd med hva vi venter oss fremover, skriver Østnor i en morgenrapport fra meglerhuset.

Svakt veksttall

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) holder sitt neste rentemøte 20. og 21. september. På rentemøtet i slutten av juli ble renten holdt i ro. Samtidig åpnet sentralbanksjef Janet Yellen for rentekutt i september.

I forrige uke kom det imidlertid tall som viste at amerikansk økonomi utviklet seg svakere enn ventet i årets andre kvartal. Bruttonasjonalproduktet (bnp) i USA steg sekvensielt 1,2 prosent, mens det var ventet en oppgang på 2,5 prosent.

Bruce i Nordea Markets mener dette har økt usikkerheten om styrken i den amerikanske økonomien - og om den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) vil heve renten i år. 

- Får vi rett, og sysselsettingen øker med 185.000 og lønnsveksten blir 2,6 prosent på årsbasis, vil det det klart indikere at i alle fall arbeidsmarkedet fortsatt strammes til uavhengig av om vekstbildet er på den svake siden. Det vil vi ta som en støtte for vårt syn om en renteøkning fra Fed i desember. Anslagene våre er nær konsensus, så markedsreaksjonen blir nok relativt forsiktig om vi har rett, skriver sjefanalytikeren.

Kan så tvil om renteøkning

Tidligere denne uken viste ADP-rapporten, som slippes onsdagen før myndighetenes offisielle jobbrapport, at antallet sysselsatte i den private sektoren i USA steg med 179.000 personer i juli.

For at renten skal videre opp, har den amerikanske sentralbanken lagt til grunn at arbeidsmarkedet skal fortsette å bedre seg og at inflasjonen gradvis skal ta seg opp mot målet, skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

- Dersom bedringen i arbeidsmarkedet skulle bremse enda mer opp, vil det så tvil om behovet for flere rentehevinger i år. Men ADP-tallene for privat sysselsettingsvekst kan indikere at dagens tall ikke burde skuffe. Men som kjent er det til tider betydelige avvik mellom ADP-tallene og den offisielle statistikken, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Den amerikanske sentralbanken hevet i desember renten for første gang på nesten ti år - til 0,25-0,50 prosent. Samtidig ble det varslet en gradvis normalisering av renten, noe Yellen siden har gjentatt flere ganger. Tidligere i sommer understreket hun riktignok at sentralbanken uansett vil gå forsiktig frem.

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.