Amerikanske aksjeindeksen falt tilbake tilbake fra start fredag. Etter noen minutters handel faller alle de tre toneangivende indeksene med mellom 0,2 og 0,3 prosent.

Dermed bærer det ned igjen for amerikanske aksjer som torsdag hadde sin første opptur på seks dager. Markedene har de siste ukene vært preget av økende frykt for at britene vil stemme for en utmeldelse av EU, en såkalt brexit, i folkeavstemningen torsdag 23. juni.

Onsdag denne uken opplyste sentralbanksjef Janet Yellen i USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) at mulig markedsuro etter en eventuell brexit kan få konsekvenser for utsiktene i amerikansk økonomi. Dette ble tatt med som en del av grunnlaget for beslutningen om å holde renten uendret på ukens rentemøte, opplyste hun.

- Markedet er generelt bekymret for prisingen. Det er fortsatt nervøst med tanke på hva Fed kommer til å gjøre og med tanke på hva Europa kommer til å gjøre. Det er mye mer å være bekymret over enn bare brexit. Vi klarer ikke å gå gjennom nivåer i noen retning og vi handler bare i et intervall, oppsummerer aksjesjef Thomas Garcia Thornburg Investment Management Inc til Bloomberg News.

- Store konsekvenser

I markedet er frykten at et eventuelt nei til videre medlemsskap kan føre til betydelig finansuro i de påfølgende dagene etter folkeavstemningen. Blant annet skal Den europeiske sentralbanken ECB og den britiske sentralbanken Bank of England ha lagt en kriseplan for å demme opp for markedsuroen etter et eventuelt nei til videre medlemsskap.

Etter at toneangivende meningsmålinger fra Ipsos Mori og Survation torsdag viste at trenden trakk i favør Brexit, har sentimentet i markedet skiftet noe etter drapet på den britiske Labour-politikeren og EU-tilhengeren Jo Cox.

- Hvis Storbritannia går ut av EU vil det medføre store konsekvenser globalt, så frem til avstemningen tror jeg ikke markedet vil gjøre for mye fremgang, sier forvalter Nick Skiming i Ashburton til Bloomberg News.

Apple-fall

It-giganten Apple falt 2,2 prosent etter at patentmyndigheter i Beijing har varslet selskapet om at de må stoppe salget av iPhone 6 og iPhone 6 Plus i Beijing, som følge av at designet på telefonen er for lik en kinesisk telefon, skriver The Wall Street Journal.

Et av de andre store it-selskapene, Oracle, steg 2,7 prosent etter å ha lagt frem kvartalstall torsdag kveld, som viste høyere enn ventet omsetning for kvartalet.

Indeksene (sluttkurser)

 

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Grafen som viser at frykten bare fortsetter å øke  

Disse fondene har best avkastning: Her er årets beste fond dn+ (+)

Truer Oslo som internasjonalt knutepunkt: Passasjeravgift truer rullebane dn+ (+)

Sjeiker følte seg lurt av norsk investor: Kjøpte rigg for 40 millioner, solgte til sjeiker for 230 mill dn+ (+)

- Anbefalt av DNtv:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør ny episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.