23. juni skal Storbritannias befolkning stemme over om nasjonen fremdeles skal være en del av EU.

Britenes nært forestående valg var én av faktorene som spilte inn i den amerikanske sentralbankens beslutning om å holde renten uendret etter ukens rentemøte.

- Det var noe vi diskuterte og det var en av faktorene som spilte inn i dagens beslutning, sier sentralbanksjef Janet Yellen på onsdagens pressekonferanse etter rentemøtet.

Les mer: USAs sentralbank holder renten uendret

Flertall for Brexit

De siste dagene har flere meningsmålinger vist at det nå er flertall for en britisk utmeldelse fra EU, en såkalt brexit.

 

I markedene har frykten for en slik utmeldelse, som mange økonomer og institusjoner mener kan få store økonomiske konsekvenser, ført til en flukt til antatt trygge plasseringer de siste dagene og ukene.

Det betyr at risikable eiendeler som aksjer er blitt forlatt til fordel for blant annet statsobligasjonsgjeld fra noen av verdens antatt sikreste betalere. Den økte etterspørselen etter statsobligasjoner har blant annet presset rentene på statsgjeld fra Tyskland, Japan, Sveits og Storbritannia ned til rekordlave nivåer de siste dagene.

I markedet er frykten at et eventuelt nei til videre medlemsskap kan føre til betydelig finansuro i de påfølgende dagene etter folkeavstemningen. Blant annet skal Den europeiske sentralbanken ECB og den britiske sentralbanken Bank of England ha lagt en kriseplan for å demme opp for markedsuroen etter et eventuelt nei til videre medlemsskap.

Kan gi markedsuro

Yellen bekrefter at også sentralbanken venter at en eventuell utmeldelse kan føre til markedsuro.

- Det er en viktig beslutning for Storbritannia og Europa, som kan ha konsekvenser for økonomiske og finansielle forhold i globale finansmarkeder. Dersom det får det, kan det ha konsekvenser for de økonomiske utsiktene i USA og dermed for utviklingen i renten, sier Yellen.

- Jeg tror det er riktig å si at det bestemt hadde innvirkning på dagens beslutning, sier sentralbanksjefen.

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Grafen som viser at frykten bare fortsetter å øke  

Verdens antatt tryggeste investeringer har aldri vært dyrere

Dette er verdens beste restauranter  

- Anbefalt av DNtv:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:
 

Hør ny episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.