Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har på denne ukens rentemøte besluttet å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,25 til 0,5 prosent fra nivået på mellom null og 0,25 prosent.

Det opplyser sentralbanken i en pressemelding onsdag klokken 20.00 norsk tid.

Beslutningen var ventet. I terminmarkedet viste prisingen onsdag en overveldende sannsynlighet for renteøkning. Sannsynligheten er beregnet ut fra faktiske handler i fremtidsrenter på børsen i Chicago og viste ifølge CME Group at markedet ventet at det var 79 prosent sannsynlighet for renteoppgang.

Dette er første gang renten er blitt endret siden desember 2008 da den ble satt ned til nivået nær null. I tillegg til rekordlav rente har sentralbanken i løpet av de siste syv årene kjørt totalt tre runder med kvantitative lettelser for å få amerikansk økonomi på rett kjøl etter finanskrisen. Ved å kjøpe opp store mengder gjeld for nyopprettede penger har sentralbanken fått ned rentenivået også på lån med lengre løpetider. Dette er lånerenter som amerikanske bedrifter og husholdninger er stilt overfor når de skal låne.

I løpet av syv år med nullrente og kvantitative lettelser har aktiviteten i økonomien økt samtidig har arbeidsledigheten blitt redusert fra en topp på ti prosent like etter finanskrisen til et nivå på fem prosent i dag.

Den amerikanske sentralbanken har imidlertid et dobbelt mandat der både hensynet til arbeidsmarkedet og hensynet til inflasjonen skal ivaretas i rentepolitikken.

Inflasjonsoppgangen har imidlertid latt vente på seg. Det kraftige fallet i oljeprisen og andre råvarepriser har ført til at Feds foretrukne mål på inflasjonen har falt tilbake det siste året. I oktober var inflasjonen på 1,3 prosent målt ved den såkalte PCE-indeksen, mens sentralbankens mål er at inflasjonen på sikt skal være på to prosent.

Les mer:

Renteøkning i USA

- Endelig er dagen her

Se DNtv: Donald Trump: - Jeg elsker Norge!

Trump til DN: -Jeg elsker Norge!
Ny tv-debatt mellom de republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Jeb Bush i natt. DN spør Trump om de stadig tøffere angrepene fra Bush. «Han må gjøre det. Han gjør det så dårlig på målingene. Jeg ville gjort det samme», svarer Trump.
01:27
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.