Det er knyttet stor spenning til publiseringen onsdag kveld av referatet fra seneste møte i den amerikanske sentralbankens markedskomite (FOMC).

- Referatet har klart potensial til å flytte markedet, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport.

- Referatet fra april-møtet publisert i mai var for eksempel overaskende haukete og startet en diskusjon om mulighet for renteøkning allerede i juni. Vi tror ikke vi får noe lignende denne gang, skriver Bruce.

Begrepene haukete og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at rentene må være høye for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at rentene må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.

Varslet gradvis oppgang

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) hevet i desember renten for første gang på nesten ti år - til 0,25-0,50 prosent. Samtidig ble det varslet en gradvis normalisering av renten. Sentralbanksjef Janet Yellen har siden understreket flere ganger at sentralbanken vil gå forsiktig frem.

Nordea Markets viser til at de korte rentene trakk opp en del på kommentarer fra Fed-nestsjef Bill Dudley tirsdag, om at arbeidsmarkedet er strammere og tegn på at lønnsveksten tar seg opp. Dette ble tillagt mer vekt enn at inflasjonen kom inn 0,1 prosent lavere enn ventet, mener sjefanalytiker Bruce.

Konsumprisene i USA er på årsbasis opp 0,8 prosent, opplyste amerikanske statistikkmyndigheter tirsdag. Ifølge Bloomberg News-innhentede estimater var indeksen ventet å være opp 0,9 prosent.

Bruce mener synspunktet til Dudley ikke langt fra det sentralbanksjef Janet Yellen har signalisert.

- Aksjemarkedet likte ikke antydningene og endte ned i USA i går, påpeker han i morgenrapporten.

Venter indikasjon

Danske Bank Markets mener, i likhet med Nordea Markets, at erklæringen fra FOMC-møtet i april var noe mer haukete enn ventet.

Meglerhuset mener onsdagens referat bør gi en indikasjon på hvor høyt listen ligger for en renteheving.

- Vår prognose er at neste tiltak fra Federal Reserve ikke vil komme før i juni 2017, men risikoen vipper i retning av en tidligere heving - ikke minst som følge av kommentarene fra Bill Dudley i går, skriver Danske Bank i sin morgenrapport.

Referatet publiseres onsdag klokken 20.00 norsk tid.

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert: