Arbeidere ved 33 fabrikker i ni amerikanske delstater la mandag morgen ned arbeidet og satte ut streikevakter, og det samme gjorde de ansatte ved 22 delelagre over hele USA.

Streiken medfører full stans i bilgigantens produksjon av biler og bildeler i USA, og det ventes at den også vil skape store vansker for GMs fabrikker i Canada og Mexico.

Forhandlingene mellom General Motors og fagforbundet United Auto Workers (UAW) brøt sammen søndag, og partene står langt fra hverandre i spørsmål om lønn, helseforsikring og bruk av midlertidig ansatte.

Stenger fabrikker

UAW krever blant annet at GM går tilbake på planen om å stenge fire fabrikker, og de ansatte krever også en større andel av bilgigantens overskudd, som i fjor var på over 70 milliarder kroner.

GM produserer biler og bildeler i 37 land, blant annet bilmerkene Chevrolet, Buick, GMC og Cadillac. Produksjonen ligger på rundt 10 millioner biler i året, men selskapet er inne i en stor omstillingsprosess med økt satsing på elbiler og automatisert produksjon.

Trump-kritikk

Nyheten om at bilgiganten planla å stenge fire fabrikker i USA og sette nærmere 15.000 arbeidere på porten, resulterte i skarp kritikk fra president Donald Trump, som truet med å kutte alle subsidier.

GM ble berget fra konkurs av amerikanske myndigheter etter finanskrisen i 2008.

Selskapet har forsøkt å møte kritikken ved å love nye investeringer og arbeidsplasser, men langt færre enn dem som forsvinner.

Lav ledighet, astronomisk gjeld

Ifølge Trump går amerikansk industri og økonomi så det suser, og han har gjentatte ganger hevdet at arbeidsledigheten blant afroamerikanere, spansk- og portugisisktalende, asiater og kvinner er lavere en noensinne.

Den offisielle ledigheten blant kvinner var i april på 3,1 prosent, den laveste siden 1953, men har siden steget igjen til 3,3 prosent.

Ifølge økonomer bidrar Trumps handelskrig med Kina imidlertid til å svekke veksten i amerikansk økonomi, og underskuddet på USAs statsbudsjett er nå på rundt 9.000 milliarder kroner.

Den amerikanske statsgjelden nærmer seg astronomiske 200.000 milliarder kroner, og arbeidskonflikter og produksjonsstans er derfor det siste Trump ønsker seg, ett år før han håper på å bli gjenvalgt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.