Telefonsamtalen mellom utenriksministrene ble gjort i kjølvannet av at USAs president Donald Trump avlyste statsbesøket til Danmark, opplyser talsmann i det amerikanske utenriksdepartementet Morgan Ortagus til Reuters.

Trump avlyste besøket til Danmark 2. og 3. september fordi statsminister Mette Frederiksen ikke ønsket å diskutere salg av Grønland. Besøket er utsatt på ubestemt tid.

– Utenriksministeren uttrykte verdsettelse for Danmarks samarbeid som en av USAs allierte og Danmarks bidrag til å møte de felles globale sikkerhetsprioriteringene, sier Ortagus og fortsetter:

– Utenriksministeren og Kofod snakket også om å styrke samarbeidet med Danmark – inkludert Grønland – i Arktis.

Etter telefonsamtalen med Pompeo skriver Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod på Twitter at en «ærlig, vennlig og konstruktiv samtale» bekrefter et «sterkt bånd» mellom landene.

– USA og Danmark er nære venner og allierte med en lang historie og aktivt engasjement over hele kloden, skriver Kofod og forteller at de avtalte å holde kontakten om tema som er av felles interesser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.