Mat og helse er personlig for Clinton, som fikk seg en vekker etter å ha vært gjennom en hjerteoperasjon for ti år siden. I dag er Bill Clinton veganer og fremstår slankere og sunnere enn hva han var som president.

Mandag snakket han på Gunhild Stordalens matkonferanse “Eat Forum” i Stockholm.

Gjennom stiftelsen the Clinton Foundation jobber han med 23.000 skoler og 14 millioner elever i USA for å lære dem hvordan de skal spise og trene riktig.

- Det viktigste for å forhindre overvekt er å endre folks spisevaner, sa Clinton.

Spiser dårlig mat

- Medianinntekten i USA er omtrent den samme som da jeg gikk av som president. Det betyr at flere familier nå spiser billigere mat som har høyt kalorinivå og lite næring. Det er et stort problem som vi må jobbe oss ut av, sa Clinton.

Medianinntekten er den inntekten som deler befolkningen nøyaktig i to. Den regnes som den typiske inntekten. I USA var husholdningenes medianinntekt i 2012 på 51.017 dollar, ifølge tall fra U.S. Census Bureau. Det er over 1000 dollar lavere, målt i 2012-dollar, enn den typiske inntekten i årene 1993 til 2001. Da var Bill Clinton president i USA.

To tredjedeler av amerikanerne er overvektige, hvorav den ene tredjedelen regnes som svært overvektige, ifølge Food Research and Action Center.

Flere sulter

Det er ikke bare overvekt som er et problem for fattige i USA. Det blir også flere som sulter.  I 2012 ble 15 prosent av befolkningen definert som fattige, ifølge U.S. Census Bureau. Det tilsvarte 46,5 millioner amerikanere, som er det høyeste antallet som er registrert siden statistikkens start i 1959.

- Det er som om man balanserer på en knvisegg. Hvis du faller ned på den ene siden blir du mest sannsynlig overvektig, og om du faller ned på den andre siden vil du mest sannsynlig sulte. Vi vet hva vi skal gjøre med dette, men spørsmålet er om vi gjør noe med det. Dette er et veldig sensitivt tema, sa Clinton.

Den tidligere presidenten bekymrer seg også for hva som skjer i utviklingsland som Kina og India.

- I både India og Kina flytter unge mennesker til storbyene for å se etter jobber og tjene penger. Der er også levekostnaden høyere, og mange får en diett bestående av fast food. Vi kan se fremveksten av problemer relatert til diabetes i de to største landene i verden, som ikke vil ligne noe av det vi har sett i USA. Det samme gjelder for Midtøsten og Nord-Afrika, sa Clinton.

Les også: Samler celebre gjester fra hele verden(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.