Fredagens viktigste makrotall er de amerikanske sysselsettingstallene, hvor Handelsbankens økonomer ser en oppsidemulighet etter onsdagens ADP-tall for privat sysselsetting.

Etter at sysselsettingen utenfor landbruket i USA steg med 211.000 i november, er konsensusforventningen at veksten har kommet litt ned til 200.000 i desember.

- Onsdagens ADP-tall for privat sysselsetting, som viste en vekst på hele 257.000 i desember, indikerer at det kan være oppsiderisiko i konsensusestimatet. Men det er da viktig å huske på at avvikene mellom ADP-tallene og den offentlige statistikken til tider er svært store, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Forvetninger

Banken gir ikke eget anslag for USA-sysselsettingen, mens DNB Markets anslår veksten til 210.000, og Nordea Markeds er på linje med konsensusestimatet.

«Arbeidsledigheten i prosent av arbeidsstyrken har falt markert de siste seks årene, men den månedlige utviklingen har gått litt i rykk og napp. Sist gang holdt ledigheten seg uendret og det er også medianforventningene nå. Vi tror imidlertid at ledigheten kan bikke under 5 prosent ved dagens publisering», skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Nordea Markets venter at ledigheten i desember falt med 0,1 prosentpoeng til 4,9 prosent. Bankens økonomer venter dessuten at lønnsveksten i USA tok seg opp til 2,8 prosent å/å, som er det høyeste nivået på seks år.

«Med andre ord tror vi arbeidsmarkedsrapporten vil underbygge forventningene om ytterligere renteøkninger fra Fed», sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i sin morgenrapport.

Olsen fastholder tro på at den amerikanske sentralbanken øker renten ytterligere i mars.

Viktig tall

Handelsbanken fremholder at tallene for lønnsveksten fredag blir like viktige som tallene for sysselsetting og ledighet.

Konsensusforventningen innebærer en oppgang i lønnsvekst til 2,8 prosent år/år i desember, fra 2,3 i november. Årsaken til forventningen om en vesentlig oppgang er imidlertid ifølge bankens økonomer en svært svak lønnsvekst i desember i fjor.

I Norge kommer det fredag tall for kredittvekst og industriproduksjon. Det bruker normalt ikke å skape store markedsutslag, kanskje med et unntak for sistnevnte. Her er der forventinger til videre fall, ifølge DNB Markets.

«Vi venter at det trendmessige fallet i norsk industriproduksjon fortsetter. Men den falt mye i oktober, og produksjonsindeksen varierer en del fra måned til måned, så vi kan godt få et tall som viser nær nullvekst i november (konsensus -0,5 prosent m/m). Det betyr imidlertid ikke at nedturen i oljeindustrien er over, den vil fortsette også i 2016», sier Nordea Markets i sin morgenrapport.

Kronen styrket

Kronen er fredag morgen styrket med om lag halvannen øre mot euro, til 9,6614, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs torsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt to øre, til 8,8941.

Euro er svekket til 1,0859 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0932 dollar i New York sent torsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet torsdag på 1,331 prosent, mot 1,341 foregående handledag.

 

Les også: Boligprisene til himmels – gjelden følger etter

Kværner byr på Statoil-prosjekt

Asia i dag: Som å ri en villhest

 

Se DNtv:

Giske etterlyser en annen innstilling til å løse problemet fra dagens regjering:

Trond Giske: - Vi er i ferd med å få en situasjon i Norge hvor ledigheten kommer ut av kontroll
Giske etterlyser en annen innstilling til å løse problemet fra dagens regjering.
01:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.