En gravesak i Financial Times viser hvordan et av verdens største hedgefond gikk til verks da det ville tjene penger på å angripe europeiske selskaper.

Skjult i et skatteparadis blinket Tiger Global ut sårbare selskaper. Det veddet blant annet 1,3 milliarder kroner på at den finske mobilprodusenten Nokia skulle falle i verdi, skriver avisen.

Samme metode ble brukt mot det britiske selskapet Quindell. Aksjekursen kollapset etter at et mystisk selskap begynte å «shorte» aksjen.

Tiger Global brukte stråselskap i det lukkede skatteparadiset Cayman Island for å gjøre totalt tolv slike angrep mot europeiske selskaper, skriver avisen.

Metoden, som lar investorer tjene på fallende aksjekurser, er lovlig, men europeiske myndigheter krever åpenhet om hvem som står bak veddemålene.

Tiger forvalter totalt over 100 milliarder kroner, og hedgefondet på 44 milliarder kroner er et av de største i bransjen. Det ville ikke kommentere saken overfor FT.

Ny rekord: Verdens mest lønnsomme bransje? Å forvalte andres penger. En ny BCG-rapport viser at inntektene i forvaltningsbransjen siste år økte med 11 prosent til ufattelige 68.700 milliarder dollar. Dermed er rekorden fra 2007 slått.

Full forvirring: Eksperter er i villrede foran neste ukes Opec-møte. 20 analytikere som Bloomberg har snakket med, er delt med tanke på hva oljekartellet vil foreta seg. Landene møtes i Wien 27. november for å avgjøre om produksjonen skal kuttes for å heve oljeprisen, eller om de skal pumpe som før. Dette er første gang Bloomberg-panelet er delt på midten.

Trosser fallet: Oljeproduksjonen fra skiferfeltene i North Dakota og Texas økte med 90.000 fat per dag i oktober, en økning på 4,5 prosent. Det viser tall fra Bentek Energy, et underbruk av Platts, som ble lagt frem i natt. Analytikerne mener oljeprisen må falle under 70 dollar for at det skal bremse produksjonen i disse områdene.

Vil ha resesjon: Finanstoppen Peter Schiff - en av flere som forutså boligboblen i 2008 - mener den amerikanske sentralbanken blåser opp nye bobler med sin ukonvensjonelle pengepolitikk. Han mener en god, gammeldags resesjon er løsningen.

Fjerner bonuser: Har du en god investeringsidé? Ikke kom løpende til Steven A. Cohen - han har sluttet å premiere de beste casene.

Les også:

- 350 kroner er bedre enn 500 kroner

Frp måtte betale for bensinseier  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.