– Vi har drept mer enn 70 av fiendens krigere, blant dem Maher al-Bilawi, som var øverstkommanderende for IS-styrkene i Falluja, sier en talsmann for koalisjonen, oberst Steve Warren.

– Dette har selvsagt ikke fått fienden til å slutte å kjempe, men det er et tap for dem. Det skaper forvirring og det skaper forvirring at deres nestkommanderende nå må overta. Det fører til at det må flyttes rundt på andre ledere, sier han.

Ifølge Warren har den USA-ledede koalisjonen gjennomført 20 bomberaid mot den IS-kontrollerte byen vest for Bagdad de siste fire dagene.

Hvite laken på taket

Flyene har også sluppet løpesedler over byen der de oppfordrer lokalbefolkningen til å holde seg på avstand fra de mellom 500 og 1.000 IS-krigerne som antas å befinne seg i byen.

– Disse løpesedlene oppfordrer de som ikke kan flykte til å plassere hvite laken på taket for å markere hvor de befinner seg. Den irakiske regjeringshæren jobber nå med evakueringsruter og myndighetene i Anbar-provinsen har opprettet en leir for flyktninger fra Falluja, sier Warren.

Ber for sivilbefolkningen

Sjiamuslimenes åndelige leder i Irak, storayatolla Ali al-Sistani, ba fredag regjeringsstyrkene gjøre alt for å unngå sivile i offensiven som ble innledet mot Falluja i begynnelsen av uken.

– Det er viktigere å beskytte sivile enn å ramme fienden, lyder budskapet fra Sistani, som ble lest opp under fredagsbønnen av storayatollaens representant i Karbala, Ahmed al-Safi.

I skuddlinjen

Falluja har i alle år vært et arnested for militante sunnimuslimer, og byen ble erobret av IS i januar 2014.

FN anslår at 50.000 sivile er i skuddlinjen i byen og beskriver forholdene de lever under som forferdelige.

Irakiske regjeringsstyrker har i lengre tid beleiret byen og hindret forsyninger fra å slippe inn, og IS har innført portforbud og nektet innbyggerne å flykte. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podkast

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

Se DNtv

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:

Les også:

Lover å rive "kinesiske murer" i Telenor  

Gikk på do, fikk inkassokrav dnPlus (DN+)

125 dager etter at de startet, har de solgt 100 solcelleanlegg  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.