USAs utenriksminister John Kerry holdt et møte med de ni landene under NATO-toppmøtet i Newport i Wales.

– Vi må angripe dem på en måte som forhindrer dem i å ta over land, vi må støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene og andre i området som er beredt til å stå imot IS, uten å sende inn egne styrker, sa Kerry under møtet.

Tydelig grense

– Det finnes en helt tydelig grense for dette: Ingen bakkestyrker, slo Kerry fast.

På møtet deltok representanter fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Danmark, Tyrkia, Polen, Canada og Australia.

Torsdag skrev USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron en kronikk i avisen The Times,

«Hvis terroristene tror at vi skal svekkes av deres trusler, kunne de ikke tatt mer feil. Land som Storbritannia og USA vil ikke la seg kue av barbariske drapsmenn» skrev de to statslederne.

Inkludere

Samtidig understreket de at løsningen ikke kan være bare militær, og at det er viktig å bygge blokker av frie og åpne samfunn.

I Irak innebærer det å inkludere alle irakere – sunnier, sjiaer, kurdere, kristne og andre minoriteter – i en samlingsregjering.

Selv om Norge ikke er blant landene Kerry har spurt om å bli med i en militærkoalisjon i kampen mot IS, sier KrF-leder Knut Arild Hareide at også Norge må være beredt til å sende militære styrker for å bekjempe IS. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.