Federal Reserve (Fed) avsluttet onsdag kveld norsk tid sitt todagers rentemøte.

Federal Open Markets Committee (FOMC) har besluttet å holde styringsrenten uendret på dagens nivå nær null. Samtidig fortsetter sentralbanken nedtrappingen av det pengepolitiske stimulanseprogrammet med ytterligere ti milliarder dollar i måneden.

Fra august vil Fed dermed handle rentepapirer for 25 milliarder dollar i måneden, tilsvarende omtrent 156 milliarder kroner.

Som ventet

Dette er det femte møtet på rad med kutt i de kvantitative lettelsene og beslutningen var på forhånd ventet av markedet, skriver Marketwatch.

Sentralbanksjef Janet Yellen sa på forrige rentemøte at hun venter moderat vekst i år og raskere vekst de kommende årene. Federal Reserve publiserer ikke nye prognoser for økonomien i denne omgang, men i onsdagens uttalelse legger FOMC-medlemmene blant annet vekt på at økonomien hentet seg betydelig inn i andre kvartal.

Ifølge foreløpige tall publisert tidligere på dagen var veksten i verdiskapningen i USA, målt ved brutto nasjonalproduktet, på fire prosent målt i årlig rate i andre kvartal.

Inflasjonen nær målet

Sentralbanken gir imidlertid ingen signaler om at den kommer til å øke renten raskere enn tidligere kommunisert, skriver Marketwatch. 

I midten av juni publiserte Fed rentekurver som indikerer at styringsrenten skal økes fra neste sommer. Siden har god fart i økonomien ført til spekulasjoner om sentralbanken kommer til å fremskynde renteøkningen.

I sin rentesetting har Fed et dobbelt mål knyttet til sysselsetting og inflasjon.

Konsumprisveksten nærmer seg målet på 2 prosent, men sentralbanken har tidligere lagt vekt på at tallene inneholder mye støy. Onsdag sier Fed at risikoen for deflasjon nå er svært lav. «Sannsynligheten for at inflasjonen skal holde seg jevnt under to prosent har avtatt», heter det i uttalelsen fra FOMC.

På den annen side understreker sentralbanken at det fremdeles er «et betydelig slakk» i det amerikanske arbeidsmarkedet. Onsdag kom det også tall som viser at jobbveksten i privat sektor var noe lavere enn ventet i juli og markedet venter nå på fredagens offisielle jobbrapport.

Nøkkelrenten i USA har vært nær null siden 2008. Den amerikanske sentralbanken regner med at nøkkelrenten på lang sikt vil bli 3,75 prosent.

Neste rentemøte i den amerikanske sentralbanken holdes 16. september.

Les også:
Har bare timer på å betale milliarder
USA knuser vekst-forventningene
- Store muligheter for enda flere langruter USA knuser vekst-forventningene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.