Markedet har denne uken ventet i spenning på referatet fra det forrige rentemøtet i USAs sentralbank Federal Reserve.

Sentralbanken har så langt i år holdt styringsrenten uendret, etter at den ble hevet i desember ifjor. I sentralbankens opprinnelige plan var det lagt inn hele fire renteøkninger i år. Tregere vekst og usikkerhet rundt hvordan arbeidsmarkedet faktisk utvikler seg har imidlertid ført til at sentralbankens rentekomité så langt i år har valgt å holde renten i ro i intervallet mellom 0,25 og 0,5 prosent.

Splittet komité

På møtet i juli mente imidlertid to av medlemmene i komiteen at det vil være riktig å heve renten i løpet av kort tid, viser referatet ifølge Marketwatch.

- Noen av medlemmene forutsatte at de økonomiske forholdene snart vil berettige ytterligere et skritt på veien med å fjerne den lempelige politikken, heter det i referatet ifølge CNBC.

Den generelle oppfatningen blant medlemmene var imidlertid at det vil være riktig å vente på ytterligere data om den økonomiske utviklingen før renten blir hevet igjen.

Ifølge Wall Street Journal åpner medlemmene i komiteen for at en renteøkning kan komme så tidlig som på neste rentemøte i september, men at de ikke vil binde seg til en slik beslutning før de blir oppnådd større enighet i komiteen om utsiktene for vekst, sysselsetting og inflasjon.

«Medlemmene bedømmer at det vil være riktig å fortsatt holde mulighetene åpne og beholde fleksibiliteten til å innrette politikken etter informasjonen som kommer inn», heter det i referatet.

Positiv reaksjon på børsene

Før referatet ble kjent var det stor spenning i markedet om det ville inneholde hint om at en snarlig renteøkning var på trappene. Tidligere i uken uttalte sjefen for Feds New York-avdeling William Dudley, som også er rentekomiteens nestleder, at en renteøkning allerede i september er «mulig».

Etter at referatet ble kjent klokken 20.00 norsk tid svekket dollaren seg umiddelbart, samtidig som de amerikanske aksjeindeksene snudde opp i positivt terreng. Begge deler kan være et tegn på at markedet tolker referatet som et tegn på at en renteøkning i alle fall ikke er rett rundt hjørnet.

Færre bekymringer

Referatet viser også at medlemmene er mindre bekymret for effektene av den britiske beslutningen om å melde seg ut av EU har på finansmarkedene. De uttrykker også mindre bekymring rundt jobbveksten etter at den offisielle rapporten for arbeidsmarkedet i juni viste en solid oppgang etter en overraskende svak utvikling i mai.

«Deltagerne var generelt enige om at den raske bedringen i finansmarkedene etter brexit-resultatet og bedringen i jobbveksten i juni hadde tatt bort to sentrale usikkerhetsmomenter rundt utsiktene», heter det i referatet fra rentemøtet.

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN:

- Nå faller brikkene på plass for kronen

DNB Markets: Slik blir norsk økonomi de neste årene

Ni farer for Norge og verdensøkonomien  

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.