Med fem mot fire stemmer har landets øverste domstol bestemt at grunnloven gir homofile rett til å gifte seg over hele landet. Det betyr at delstater ikke lenger kan forby likekjønnede ekteskap.

Fredagens etterlengtede kjennelse er en historisk triumf for den amerikanske homorettighetsbevegelsen og alle andre som har kjempet for at homofile skal ha lik rett til å gifte seg som heterofile.

– Dette er et stort skritt mot likestilling, sier USAs president Barack Obama, som åpent har støttet likekjønnede ekteskap.

– Jeg har konkludert med at det for meg personlig er viktig å gå ut og erklære at jeg mener likekjønnede par bør kunne gifte seg, sa Obama i 2012, og ble dermed den første presidenten i USA som åpent støtter likekjønnet ekteskap.

Høyesteretts kjennelse kommer i kjølvannet av en stor omveltning i amerikaneres holdning til homoekteskap. Meningsmålinger viser at de fleste amerikanere er i dag for likekjønnede ekteskap.

Høyesterettsjustitiarius John Roberts var imidlertid blant de fire dommerne som var imot fredagens kjennelse. Høyesterettsdommer Antonin Scalia tok også dissens og kaller beslutningen for en «trussel mot amerikansk demokrati».

Les også på DN.no:

Tsipras ut mot «utpressing og ultimatumer»  

- Det er nå boblen sprekker

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.