Det ser ut til å gå mot et kraftig fall også på amerikanske børser mandag etter svært bratt nedgang på mange børser i Asia og Eruopa.

Terminindeksene peker i retning av et fall på nær to prosent for alle de tre viktigste aksjeindeksene i det amerikanske markedet.

 • Terminhandelen i den brede S&P 500-indeksen indikerer i skrivende stund et fall på nær 1,7 prosent ved åpning klokken 15.30 mandag ettermiddag norsk tid
 • Den teknologitunge Nasdaq kan komme til å åpne ned rundt to prosent, ifølge terminhandelen
 • Tungvektsindeksen Dow Jones Industrial kan åpne ned rundt 1,7 prosent, ifølge terminindeksen

Beregningene er gjort på grunnlag av handelen på indeksene i terminmarkedet og er gjort av IndexArb.com og CNN Money.

Startet i Kina

Uroen som er i ferd med å bre seg i hele det globale aksjemarkedet startet med et kraftig fall på innenlandsbørsene i Shanghai og Shenzhen i Kina mandag.

Til slutt ble fallet så kraftig at børshandelen ble stoppet for resten av dagen:

 • Shenzhen endte ned 8,22 prosent, noe som er det største børsfallet på ni år og det niende største fallet de siste 20 årene, ifølge Financial Times
 • Shanghai endte ned 6,86 prosent

15 minutter før handelen egentlig skulle avsluttes mandag ble børsene stengt. Den umiddelbare handelstoppen skjedde på grunn av et nytt regelverk som ble vedtatt ifjor og som ble innført med virkning fra og med mandag av: Dersom samleindeksen CSI 300 for de to børsene faller med over fem prosent stoppes handelen i 15 minutter. Og dersom indeksen faller mer enn syv prosent stopper handelen resten av dagen, skriver Financial Times.

Det kraftige fallet kan skyldes flere forhold. Analytikere DN har snakket med mandag peker både på at svak utvikling i en forventningsindeks for kinesisk industri, samt at forbudet mot at store aksjonærer kan selge aksjer i børsnoterte selskaper snart oppheves, kan ha utløst raset.

Smittet til andre Asia-børser og Europa

Flere andre store asiatiske børser falt også tungt:

 • I Tokyo endte Nikkei ned 3,06 prosent
 • I Hong Kong falt Hang Seng-indeksen 2,68 prosent

Også Europa får merke ringvirkningene fra det kinesiske børsdramaet. Samtlige børser av en viss størrelse er i rødt så langt mandag:

 • Størst nedgang er det i Frankfurt, der Dax-indeksen faller 4,14 prosent
 • Paris faller 2,66 prosent
 • London er ned 2,44 prosent
 • Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 2,03 prosent

Les også:

Knut Anton Mork: Betydelig risiko for at Kina havner i en «felle»  

Nå lover de nye oljejobber i Trondheim

Stengt etter børsras

Se DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon

Mats skar vekk dobbelthaken
Mads Hagen (53) er en av stadig flere menn som velger å gjennomføre en plastisk operasjon for å endre på utseendet sitt.
07:49
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.