– Vi er ikke i handelskrig med Kina, den krigen ble tapt for lenge siden av de tåpelige, eller inkompetente, folkene som representerte USA. Nå har vi handelsunderskudd på 500 milliarder dollar i året, med tyveri av intellektuell eiendom som utgjør et tap på ytterligere 300 milliarder. Vi kan ikke la dette fortsette, skriver den amerikanske presidenten på Twitter onsdag.

Twittermeldingen kom bare få timer etter at Kina kunngjorde at de vil legge 25 prosent toll på ytterligere 106 amerikanske varer, deriblant kjemiske produkter, biler og soyabønner.

USA eksporterer soyabønner for i alt 14 milliarder dollar (110 milliarder kroner) til Kina i året, noe om utgjør en tredel av USAs totale eksport av soyabønner.

Varer for milliarder

Den nye tollen fra Kina var et svar på at Trump-administrasjonen natt til mandag kunngjorde en liste over 1.300 kinesiske varegrupper, deriblant elektronikk, medisiner og flydeler, de vil innføre 25 prosent toll på.

Både de amerikanske og kinesiske varene oppgis å ha en verdi på rundt 50 milliarder dollar, eller til sammen 100 milliarder dollar (784 milliarder kroner). De utgjør om lag 17 prosent av den totale handelen mellom de to landene.

Den seneste utviklingen skjedde bare to dager etter at kinesiske myndigheter varslet toll på 128 amerikanske varer. Da var det blant annet import av frukt og svinekjøtt som ble rammet. Disse varene hadde en verdi på rundt 3 milliarder dollar og ble oppgitt å være et svar på USAs beslutning om å innføre toll på stål og aluminium.

– Som fryktet

Verdens to største økonomier har nå i flere runder svart hverandre med samme mynt, og frykten for at konflikten vil føre til en bred nedgang i verdensøkonomien øker.

– Det scenarioet som utspiller seg nå, er nøyaktig det vi fryktet for bare et par uker siden, sier Peter Thagesen, som er ansvarlig for handelspolitikk i arbeidsgiverforeningen Dansk Industri.

Han sier at det er mange danske virksomheter som produserer varer i Kina for så å eksportere dem til USA.

– USA er et kjempemarked og verdens største økonomi. Det er derfor det er så destruktivt, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Konflikten startet da USA for få uker siden innførte 25 prosents toll på stål og 10 prosents toll på aluminium både fra Kina og en rekke andre land, blant annet Norge.

Kina har hele tiden insistert på at landet ikke ønsker noen handelskrig, mens USAs president Donald Trump har uttalt at han ikke har noe imot en handelskrig fordi USA kommer til å vinne den uten problemer.

– Ingen vinnere

Onsdag fastholdt en talsmann for kinesisk UD, Geng Shuang, at USA ikke vil lykkes.

– Ethvert forsøk på å få Kina til å knele ved bruk av trusler og krenkelser vil aldri lykkes. Det vil heller ikke lykkes denne gangen. Det finnes ingen vinner av en handelskrig, og den som starter, vil skade seg selv så vel som andre, sa Geng.

Han opplyste også at Kina har klaget USAs handlinger inn for Verdens handelsorganisasjon (WHO).

Det er ikke kjent når den siste runden med toll vil tre i kraft, hverken i Kina eller USA, og begge landene har fremholdt at de fortsatt sitter i forhandlinger, noe som eventuelt kan føre til at avgjørelsene ikke blir iverksatt.

– Alt som skjer nå går hele tiden et skritt i feil retning. Uroen for en opptrapping øker, sier sjeføkonom Anna Öster ved Länsförsäkringar til det svenske nyhetsbyrået TT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.