Saker er oppdatert

Handelsavtalen har støtte fra mange republikanere, men flere av Obamas partikolleger i Kongressen motsetter seg avtalen, som de mener kan føre til økt arbeidsledighet i USA.

Forsøket på å få en rask avklaring i Kongressen strandet i Representantenes hus, da et program for å gi støtte til amerikanske arbeidere som mister jobben på grunn av økt internasjonal konkurranse, ble stemt ned med to tredels flertall.

– Farten må ned

Like etter ble lovforslaget Trade Promotion Authority (TPA) godkjent med knapt flertall. Forslaget gir Obama rett til å fremme ferdigstilte handelsavtaler for Kongressen, uten at representantene kan gjøre endringer i avtalen.

Men siden programmet for å hjelpe arbeidere ikke ble godkjent, kan ikke Obama gå raskt videre med TPA.

– Vi må få ned farten i hurtigbehandlingen. Uansett hva avtalen med de andre landene er, vil vi ha en bedre avtale for USAs arbeidere, sa Demokratenes leder i Representantenes hus Nancy Pelosi rett før avstemningen.

Kan behandles senere

Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, har åpnet for at behandlingen av Obamas handelspakke kan sluttføres på et senere tidspunkt. Det hvite hus forsøkte etter behandlingen å bagatellisere utfallet:

– Prosedyrekaos, sa Obamas talsmann Josh Earnest, og føyde til at Det hvite hus var fornøyd med at TPA var blitt godkjent.

Japan har vært en sterk pådriver for at avtalen kan vedtas i Kongressen på denne måten. Lovforslaget er allerede godkjent av Senatet.

USA og de øvrige elleve landene som omfattes av avtalen, utgjør 40 prosent av verdensøkonomien

Les også:
- Endrer bildet og utsiktene for norsk økonomi ganske dramatisk
- Det er alle milliardene som skal inn der som gjør at dette ikke blir helt svarte natten
- Rentekuttet kommer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.