Kampen for økt minstelønn i USA har pågått i mange år, og har også blitt en del av presidentvalgkampen.

Bernie Sanders har under hele valgkampen støttet et forslag om å øke den føderale minstelønnen til 15 dollar i timen (124 kroner). I november ifjor sa Hillary Clinton at hun ville jobbe for en økning av minstelønnen til 12 dollar timen.

I dag er den nasjonale minstelønnen i USA 7,25 dollar i timen (rundt 60 kroner).

Et av selskapene som har mange ansatte på minstelønn er verdens største butikkjede, Wal-Mart, med rundt 2,2 millioner ansatte globalt og rundt 1,5 millioner ansatte i USA - hvorav 1,1 millioner er timebetalt.

Wal-Mart har lenge blitt sterkt kritisert for ansattes dårlige arbeidsvilkår og lave lønninger. I februar ifjor meldte imidlertid gigantkjeden at den ville øke minstelønnen for cirka 500.000 ansatte i USA slik at samtlige ansatte skal ha en lønn på minst ti dollar i timen senest fra februar i år.

«Fight for Fifteen»

Arbeidstakerorganisasjonene har imidlertid kalt økningen for utilstrekkelig, og krever en timelønn på 15 dollar. Kravet har utviklet seg til en egen «bevegelse» i USA som kalles «Fight for Fifteen» (Kjemp for Femten). Men hvis Wal-Mart skulle økt minstelønnen til 15 dollar timen ville det ha kostet kjeden 4,95 milliarder dollar (nesten 41 milliarder kroner), ifølge en undersøkelse som Reuters refererer til.

Ifølge Reuters ville 979.000 ansatte i Wal-Mart fått lønnsøkning hvis minstelønnen hadde blitt hevet til 15 dollar i timen.

Wal-Mart ønsket ikke å kommentere tallene fra undersøkelsen, men sier i en kommentar til Reuters at kjeden skal investere 2,9 milliarder dollar (24 milliarder kroner) over en toårsperiode i opplæring, utdannelse og økte lønninger.

I det avvikende regnskapsåret som ble avsluttet 31. januar i år hadde Wal-Mart samlede inntekter på så godt som 4.000 milliarder kroner, som resulterte i et nettooverskudd på i overkant av 121 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen dn+ (DN+)


Ledere sliter med arbeidsrett dn+ (DN+)

– Truer SAS’ eksistens dn+   (DN+

- Uakseptabelt å gå med på et slikt krav fra en så stor gruppe ansatte med gjennomsnittslønn på over én million dn+  (DN+)

Følg markedet på DN Investor