Dermed er det klart til å sendes til president Barack Obama til undertegning.

Noen timer tidligere ga de seg selv fire ekstra dager til å bli enig om budsjettet på 1,1 billioner dollar frem til september neste år og dermed unngå at deler av statsapparatet måtte stenges allerede søndag.

Representantenes hus godkjente budsjettet for flere dager siden og vedtok samtidig en forlengelse av det nåværende budsjettet i to dager for å gi Senatet tid til å behandle det.

Det er først når statsbudsjettet er vedtatt av begge kamre, at det kan sendes til presidenten til undertegning. Det må skje innen onsdag når Senatets forlengelse av det nåværende budsjettet utløper.

Til september

Budsjettet dekker alle departementer frem til september, unntatt departementet for intern sikkerhet, som bare finansieres frem til februar.

Det er fordi Republikanerne under forhandlingene insisterte på at den nye Kongressen, der de får flertall i begge kamre, skal få anledning til å prøve å stanse finansieringen av Obamas innvandringsreformer.

Siden budsjettet fredag ble oversendt til Senatet fra Representantenes hus, gjorde en liten gruppe republikanske senatorer på den ytterste høyrefløyen under ledelse av Ted Cruz og Mike Lee det de kunne for å hindre at det ble vedtatt.

De mest høyreorienterte er opprørt over at budsjettforslaget ikke umiddelbart stanser president Obamas administrative innvandringstiltak som stanser deporteringen av millioner av papirløse innvandrere.

Kompromiss

Budsjettet som ble vedtatt, er et kompromiss som er et resultat av lang tids forhandlinger mellom Republikanerne og Demokratene, og de mer moderate republikanerne var ikke blide over at Cruz og Lee motarbeidet det.

Cruz' og Lees intense uthaling slo faktisk tilbake på Republikanerne, siden det ga den demokratiske flertallslederen Harry Reid anledning til å benytte en mekanisme som åpnet for godkjenning av et 20-tall av Obamas mer omstridte nomineringer.

Senator Susan Collins var en av dem som ikke la fingrene imellom i sin kritikk av Cruz, som også var den hovedansvarlige for nedstengningen av statsapparatet i 16 dager ifjor som Republikanerne fikk mesteparten av skylden for.

- Dette minner meg mye om nedstengningen ifjor, som bare virket mot sin hensikt, sa hun.

Demokratisk kritikk

I Representantenes hus ble budsjettforslaget også motarbeidet av de mest liberale demokratene som er sterkt irritert over at forslag til reguleringer av finanssektoren, som ble innført etter finanskrisen var tatt ut under forhandlingene.

Det ble til slutt vedtatt med 219 mot 206 stemmer etter at både Tea Party-republikanere og et flertall av demokratene stemte imot. Blant demokratene som stemte imot, var flertallslederen Nancy Pelosi, som ellers er en nær alliert av Obama.

Vedtaket om budsjett avverger faren for en ny nedstengning av statsapparatet fram til september neste år.

Men kampen om finansieringen av staten tar ikke slutt med det, og fra januar av blir det enda tøffere for Demokratene etter at Republikanerne ved valget i november vant flertall i Senatet og økte sitt flertall i Representantenes hus.

Demokratene blir likevel ikke maktesløse siden det trengs 60 stemmer i Senatet for å legge fram for behandling de fleste lovforslag. Republikanerne kommer til å ha 56 av de 100 senatorene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.